Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 12. 15:11

Egymilliárd videóletöltés naponta a YouTube-on

A YouTube büszkén jelentette be múlt hét végén, hogy immár annyira népszerűvé vált az internetezők körében, hogy naponta több mint egymilliárd videólejátszást szolgál ki.

\"Ez egy óriási pillanat a mi rövid történelmünkben. Ezért az eredményért hálával tartozunk mindenkinek\" - írta Chad Hurley, a YouTube egyik alapítója és vezetője a szolgáltatás hivatalos blogjában. A bejelentés aktualitását egyébként az is adhatta, hogy a Google három évvel ezelőtt vásárolta meg a videómegosztót.

Az akkor kifizetett 1,65 milliárd dollár talán azóta sem térült meg a Google-nél, de időközben szinte teljesen újraépült a YouTube. Ma már minden videó MPEG4 H.264-es kódolással kerül fel a szájtra, lehetőség van 720p felbontású anyagok feltöltésére, feliratozásra, illetve az egyéni csatornák is teljesen megújultak mostanra.

\"Ahogy az elérhető sávszélességek növekedtek, úgy növeltük a videóink minőségét is. Keményen dolgozunk azon, hogy tartani tudjuk a tempót a fejlődéssel, s mindent megadjunk, amire a felhasználók számítanak a világ legnagyobb videómegosztójától. A legfontosabb szempontok jelenleg a jobb minőség és az eszközök teljes tárháza felhasználók, partnerek és hirdetők számára egyaránt.\" - lelkendezett Chad Hurley.

Az Alexa.com statisztikái szerint a YouTube a világ negyedik legnépszerűbb szájtja, amit a világon minden ötödik internetező látogat. A statisztika szerint az összes oldalletöltés közel négy százaléka történik a videómegosztón, az amerikai piacon pedig a videostreaming piac több mint 70 százaléka van a Google kezében. Érdekes összehasonlítás, hogy 2006-ban még havi 20 millió egyedi felhasználót vonzott a szolgáltatás, 2009 elején pedig már csak az Egyesült Államokban 100 millió feletti havi egyedi látogatót regisztráltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról