Szerzők: Bizó Dániel, Pontifex Maximus

2009. október 12. 09:15

CEATEC - a 3D tévézés már a küszöbön van

A Tokióban évente megrendezett CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies) Ázsia legnagyobb technológiai kiállításai, ahol a vállalatok igyekeznek bemutatni legfejlettebb technológiáikat. Vendégriporterünk a helyszínről tudósít.

A hatalmas méretekben szétterülő CEATEC-et, mely 2000 óta négy korábbi japán technológiai kiállítást fog össze, leginkább a japán vállalatok csúcstechnológiai versengéseként és parádéjaként lehetne jellemezni. Ebből kifolyólag a rendezvény japán nyelvű, és elsősorban nem is a nemzetközi médiát vagy piacokat célozza.

\"\"

3D tévézés, rajt 2010-től

Az idei CEATEC-en a gyártók jellemzően két területre fókuszáltak bemutatóikkal, melyek közül talán a legnagyobb a 3D televíziózásé volt. A Sony talán ebben az újabb korszakváltásban látja a lehetőséget, hogy visszaszerezze egykori fényét, melynek az analóg tévézéssel és videózással együtt alkonyodott be. A Sony teljesen lemaradt a lapos kijelzők piacáról, így riválisaitól, többek közt a Samsungtól és a Sharptól kénytelen LCD-paneleket vásárolni.

A kiállított 3D-s tévék piaci megjelenését jövőre ígéri a Sony, amihez 3D kép rögzítésére képes professzionális kamerát is kínál majd, és a PlayStation 3 konzolt is felkészíti a játékok 3D megjelenítésére, ami kizárólag a megfelelően felkészített Bravia modellekkel működik majd. A videokamera 240 képkockát rögíz másodpercenként, hogy a mozgás is megfelelően gyors legyen és a 3D kép éles maradjon. A Sony erőfeszítései ellenére technikailag ez tűnt a legkevésbé meggyőzőnek, ugyanis a kamera egyetlen optikával rendelkezik, és lencsén belül osztja ketté a képet CCD-k két csoportjára.

\"\"A Sony mellett a Sharp, a Hitachi és a Toshiba is prezentált 3D-s tévét. A Panasonic szintén előállít saját tévével, kamerával és rendszerrel, a vállalat természetesen plazmatévével képzeli el a jövőt. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a kijelzők felbontását megnégyszerezte a cég, így az új kijelzők alkalmasak arra, hogy a 1080p felbontású 3D tévézést biztosítsanak megfelelő lejátszóval és koronggal. A Sharp és a Toshiba elsősorban a képélességgel foglalkoztak a 3D televíziózás mellett. A panelek érdekessége az volt, hogy egy ötméteres képernyő pixelei viszonylag közelről sem látszódtak, a kép éles maradt - itt már sokkal inkább a tartalom minősége számít, semmint a panel képességei.

Egy további jellemző trend, hogy gyakorlatilag minden gyártó integrált webböngészőt a televízióba. Valamennyien HD videókat, képeket és hangokat mutattak be a webet böngészve, elhagyva az intelligens IPTV dobozt, vagy a hagyományos csatornákat és a kábeles szolgáltatást. Egyértelmű, hogy a hordozó közeg erőteljesen az internet lesz a jövőben itt is. Ezek nem futurisztikus fejlesztések voltak, hanem olyan televíziók, amelyek egy-két hónapon belül forgalomba kerülnek, sőt: van köztük olyan, ami már most is kapható.

Zöldségek

A CEATEC 2009 másik nagy fókusza az energiahatékonyság volt, mely terület Japánban egyébként is sokkal inkább előtérben van a technológiai fejlesztések és termékek terén, mint máshol a világon, ami kétségtelenül visszavezethető arra, hogy az erőforrás- és helyszűkével küzdő japán társadalomba a történelem során beleivódott a takarékosság koncepciója. Lényegében minden gyártó prezentált valamit, amely saját területén csökkenti az energiafogyasztást, így például LED-es háttérvilágítást és új elektronikai felépítést kaptak a tévék, a Sony egyes megjelenítői pedig egy beépített kamerával figyelik, hogy ül-e előttük valaki.

A Panasonic ennél jóval tovább ment, komplett otthoni energiarendszert mutatott be. Az általuk épített rendszer napelemekkel termeli és tárolja az energiát. Mivel az elektromos fogyasztók jelentős része egyenáramú, ezért a váltóáram egyenárammá alakítására igen sok energiát pazarolunk el. A Panasonic elgondolása szerint az épületen belül egy egyenáramú hálózatot is fel kell építeni energiatárolóval, így a konverzió egyszeri és sokkal magasabb hatékonyságú, mint a jelenlegi megoldásnál, mikor az áram a felhasználó eszköznél alakul át. A napelemek ezt az energiatároló egységet töltik, ha süt a nap, így tudja a rendszer megspórolni az energiakonverzióból adódó veszteséget is.

\"\"

Érdekességek

Az NTT DoCoMo olyan fülhallgatót mutatott be, mely a szem mozgásával irányítja a lejátszót, méghozzá akkor is, ha be van csukva a szemünk. A fülhallgató nem használ kamerát, a technika a szemgolyó töltéséből olvassa ki a jeleket, ugyanis a szaruhártya pozitív, a retina negatív töltöttségű, és ezt a változást és érzékeli az eszköz. A demonstrációban a balról jobbra mozgás lejátszást vagy felfüggesztést jelentett, a kétszeri jobbra mozgatás a következő számra ugrik, míg a szem körkörös mozgatása a hangerőt állítja.

\"\"

Egy japán technológiai kiállítás elképzelhetetlen robotok nélkül, ez most sem volt másképpen, a Murata cég például két robotot mutatott be. Az egyik kétkerekű kerékpáron ült (egy szabadságfokú) a másik robot pedig egy keréken egyensúlyozott (három szabadságfokú), ami már elismerésre méltó teljesítmény. Ezek a robotok nem kapcsolódnak szorosan a kiállítás több témájához, ugyanakkor ők voltak a sajtó kedvencei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról