Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 8. 12:42

Megérkezett a Street View Prágába

A magyar képek továbbra is váratnak magukra Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatai miatt. SKanadában és Csehországban is felmerültek aggályok, de ott sikerült hamar túllendülni rajtuk, így a két ország nagyobb városai immár virtuálisan is körbejárhatóak.

Az adatvédelmi jogok különbözősége miatt a Google Street View komoly ellenállásba ütközött, amikor az Egyesült Államok után Európában kezdett terjeszkedni. Több országban is tiltakozások sora nehezítette a szolgáltatás elindulását, de mostanra már a kontinens egyre több része kék a Google Mapsen, azt mutatva, hogy a területen elérhető az utcaszintű látkép.A legtöbb bejárható terület Franciaországban van (a Tour de France útvonala végig bejárható), a legtöbb nagyváros az Egyesült Királyságban nézhető végig. Svájc észak-nyugati oldala is szinte teljesen lefedett már, Olaszországban és Spanyolországban pedig néhány nagyobb város látogatható virtuálisan.

\"\"

A cseh frissítés óta a főváros, Prága teljes egészében elérhető, illetve hét kisebb város és a Brnóig vezető autópálya is megtekinthető a fotókon. A képek a vidéki tájat alapul véve körülbelül júliusban készülhettek, s feltételezhetően az elérhető városok száma nőni fog tovább a közeljövőben. Nyilván nem véletlenül nyúlik el a bejárható terület az ország második legnagyobb városához, Brno-hoz. Csehországban egyébként a román Norc is aktívan fényképez, s a főváros mellett négy nagyobb településről tette közzé eddig a panorámaképeit.

Hazánkban eközben továbbra is patthelyzet van a Google és az adatvédelmi biztos hivatala között. Legutoljára a hazai Maps-lokalizáció bejelentésekor nyilatkozott a cég az üggyel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy a cég és a hivatal jogászai folyamatosan tárgyalnak, s amint dűlőre jutnak, tovább folytatódhat a fényképezés.

A cseh főváros fotóit ugyanúgy, mint minden már feldolgozott helyen, a Google Mapsben böngészve, a zoom eszköz felett lévő kis sárga figurát a kívánt helyre pottyantva lehet elérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról