:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 8. 15:57

Bővíti budapesti fejlesztőbázisát a LogMeIn

Bővíti budapesti fejlesztői kapacitását a LogMeIn, a távoli felügyeleti szoftvereszközöket fejlesztő, magyar gyökerű vállalat.

Az Andrássy útra költözött a LogMeIn budapesti gárdája, miután kinőtte előző helyét. A lépést az indokolta, hogy már szűkösnek bizonyult az előző iroda, túlságosan zsúfolttá vált, és a lelakott bérház nem kínált megfelelő munkakörnyezetet. A cég szerint az új helyszín már versenyképes a többi cég irodai környezetével.

A vállalat, mely június 30-án tőzsdére vonult a Nasdaq parkettjén, folyamatosan bővíti fejlesztői kapacitását, mely Budapesten összpontosul. Itt foglalkoznak lényegében a cég összes termékének és technológiájának alkalmazott kifejlesztésével és tesztelésével, a cég elmondása szerint a fejlesztés 98 százaléka ebben az irodában zajlik, méghozzá közel vegytiszta formában: alig néhány fő végez adminisztrációt, mindenki más fejlesztő vagy tesztelő.

A cég folyamatosan keres fejlesztőket, elsősorban C/C++ és ASP.NET kompetenciával. A vállalat termékei számos platformon, Windows mellett Linux, MacOS X, Windows Mobile és iPhone operációs rendszereken is elérhetőek, vagyis sokféle szakembert igényel a cég. A kis csapattal rendelkező szegedi képviselet elsősorban kutatásokat végez.

A LogMeIn történet

A LogMeInt 2003-ban alapította egy magyar programozó, Anka Márton, aki korábban az Uproar online játékhálózati vállalkozásban működött közre, míg a Vivendi fel nem vásárolta azt. Az eredetileg 3am Labs néven induló cég az alapítást követően nem sokkal a Massachusetts állambeli Woburnba, Boston közelébe települt, hogy ezzel segítse a befektetői és iparági kapcsolatok kiépítését. Innen érik el az iparág nagy részét és az amerikai piacot, valamint innen irányítják a globális marketinget is. Az európai piacot Amszterdamból fedi le a cég, míg a távol-keleti térséget Sydneyből igyekeznek megfogni.

Az informatikai távmenedzsment és VPN hozzáférés iránti igény erős növekedést mutat, mivel hatalmas felügyeleti költségcsökkentést és magasabb szolgáltatási színvonalat tesz lehetővé, különösen az üzemeltetési outsourcing szolgáltatók számára, és a cég kinyilvánítottan ezt a trendet akarja meglovagolni. A cég üzleti modellje arra épít, hogy alaptermékeit ingyenesen hozzáférhetővé teszi, így immár 25 millió felhasználó regisztrált használatukra, és kliensei 75 millió eszközön találhatóak meg világszerte - a szám napi 100 ezerrel növekszik. A vállalat bevételei elsősorban a professzionális felhasználásból származnak - egy 25 PC-s park távoli menedzselése évi 1100 dollárba kerül.

Az Intel 2007 decemberében négyéves együttműködést kötött  a LogMeInnel a vPro-kompatibilis chipkészletekben alkalmazott AMT-vel történő integrációról, és 10 millió dollárt fektetett be a vállalatba, amivel 4 százalékos részesedést szerzett. Mindez lehetővé teszi, hogy a LogMeIn eszközeivel akár egy kikapcsolt PC-t is elérjünk és akár be is kapcsoljunk karbantartás vagy tetszőleges feladat elvégzése céljából - teljes távoli KVM-et kapunk. A vállalat termékeit az különbözteti meg elsősorban riválisaitól, hogy rendkívül egyszerű és problémamentes a bevetésük, a kapcsolat felépítése nem igényli a tűzfalak konfigurációját, mivel ügyes megoldásokkal képes áthatolni azokon. A cég riválisai közt többek közt a Microsoft, a Symantec és a Citrix találhatóak.

Miután tőzsdei céggé vált, a LogMeIn pénzügyi teljesítménye immár nyilvános is. A kutatás-fejlesztési erőforrások és marketingtevékenység folyamatos fokozása miatt öt éven át veszteséges volt a cég, és csak 2009 első három hónapja során tudott profitot termelni, miután forgalma a 17 millió dollárt is meghaladta. Az idei második negyedévben 18 millió dollárra nőtt a bevétel és 2,5 millió dollárnyi üzemi nyereséget tudott felmutatni a cég, az adózott profit pedig 2,3 milliót tett ki. A befektetők hatalmas növekedési potenciált vélnek a cégben felfedezni, a cég papírjai ugyanis a részvényenkénti nyereség 148-szorosán cserélnek jelenleg gazdát, és mai is éppen meredek emelkedésben vannak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.