Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 6. 10:58

Megjelent az AVG 9.0

Megjelent a Magyarországon is népszerű AVG Internet Security biztonsági csomag 9.0 változata, amely a készítők állítása szerint nem csak gyorsabb lett az elődjénél, hanem már személyes adatokkal való visszaélés ellen is véd.

Az AVG Internet Security egyszerre vírusirtó, tűzfal, spamszűrő, a 9.0 verzió emellett már phishing elleni védelmet is nyújt, valamint a LinkScanner segítségével a potenciálisan veszélyes weboldalakat is képes kiszűrni. A vállalat állítása szerint a fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek a sebességre és arra, hogy a program a lehető legkevesebb erőforrást kösse le.

A scannelési sebességet persze az AVG is trükkökkel próbálja növelni. A program egyes fájlokról már az első keresésnél eldönti hogy biztonságosak vagy veszélyesek-e, a biztonságosnak minősített állományokat pedig a későbbi keresésnél átugorja, ha csak meg nem változtak. A vállalat szerint ezzel akár felére is csökkenhet az ellenőrzés ideje, gyorsabb lesz a rendszerindítás és kevesebb erőforrást köt le a védelem. A kártevők ellen az AVG a szokásos, lenyomaton alapuló felismerés mellett viselkedésvizsgálattal, valamint internet-alapú adatbázissal küzd, amely az engedélyezett alkalmazások listáját tartalmazza.

Az AVG 9.0-ban a valós idejű kártevővédelmet integrálták a tűzfallal és a személyes adatok ellen védelmet nyújtó modullal. A cég szerint azáltal, hogy a komponensek megosztják a kártevők adatait, hatékonyabban lehet harcolni az újonnan felbukkanó, ismeretlen fenyegetések ellen. Teljesen áttervezték a tűzfalat, amely a korábbinál sokkal kevesebbszer igényli a felhasználó beavatkozását annak eldöntéséhez, hogy egy adott szoftver számára milyen hálózati kommunikációt engedélyezzen.

A programcsomagban megjelent a LinkScanner technológia, amely a webezést igyekszik biztonságosabbá tenni. A böngészőben megjelenő webcímeket a program több szempont szerint ellenőrzi és figyelmezteti a felhasználót, ha olyan linkre kattint, amely potenciálisan veszélyes, például kártevőt akar a gépre telepíteni vagy adathalászok által üzemeltetett oldal. Ehhez a saját intelligencia mellett egy folyamatosan frissülő webes adatbázist hív segítségül az AVG.

Az AVG 9.0, fizetős családi, és kis és mikrovállalati csomagjai már elérhetőek, az egygépes licenc egy évre 9900 forintba kerül, a kétéves változatért 14990 forintot kell fizetni. Az ingyenes változat október közepén érkezik a vállalat tájékoztatása szerint. Az AVG 9.0 csak a Windows 2000 vagy annál újabb Windows-változatokkal kompatibilis, beleértve a Windows 7-et is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról