Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 29. 12:08

Mobiltelefonon is nézhetők a Bajnonok Ligája meccsek

Az Antenna Hungária és a TV2 kereskedelmi csatorna tulajdonosa, az MTM-SBS Televízió Zrt. együttműködése révén végre nagyobb tömegeket vonzó tartalommal sikerül megtölteni a DVB-H mobiltelevíziós platformot: a műsorszóró kedd esténként a földi sugárzású rendszerben is továbbítja a TV2 Bajnokok Ligája közvetítéseit.

A sport adhatja el a mobiltévét

A hazai DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) sugárzás tavaly decemberben indult kísérleti jelleggel, eleinte meglehetősen szűkös csatornaválasztékkal. A mostanra már hat csatornát tartalmazó ingyenes tesztsugárzást Budapesten és környékén lehet fogni az arra alkalmas mobilkészülékekkel (a nagyobb gyártók kínálatában lényegében egy ilyen mobil, a Nokia N96 szerepel) - a TV2 és az RTL Klub kereskedelmi tévék műsora azonban megállapodás hiányában még a kísérleti repertoárban sem szerepel.

A Bajnokok Ligája meccssorozat közvetítési jogait birtokló TV2-nél most úgy döntöttek, hogy a kedd esténként jelentkező sportközvetítésre korlátozva mégis megjelenik a csatorna a DVB-H platformon, ami sokat lendíthet az egyelőre meglehetősen szűk közönséget elérő sugárzási rendszer népszerűségén. A legtöbb országban, ahol már elérhető a mobiltelefonos tévézés, a sportközvetítések vonzzák a legnagyobb érdeklődést, így a BL-meccsekhez hasonló, népszerű sportprogramok közvetítése kulcskérdés lehet a platform hazai sikerét illetően is, ugyanakkor így is kérdéses, hogy a szabadon és ingyenesen fogható mobiltévé működőképes műsorterjesztési alternatívává tud válni.

Nincs üzleti modell

Nem túl jó előjel mindenesetre, hogy az Antenna Hungária és a mobilszolgáltatók bár hosszú hónapok óta próbálnak működőképes üzleti modellt húzni a szolgáltatásra, mindeddig nem sikerült egy mindenki számára kedvező konszenzust kialakítani, az Antenna Hungária márpedig a mobilszolgáltatók és a tartalomszolgáltatók támogatása nélkül aligha vág bele az országos hálózat kiépítésébe.

A műsorszóró nemrég számolt be arról, hogy a kísérleti programkínálatnak részévé vált a Magyar Televízió két közszolgálati csatornája, az m1 és az m2 is, az operátorok azonban a jelek szerint egyelőre így is inkább a saját 3G-s hálózatukon továbbított videostream-alapú - fizetős - mobiltévés szolgáltatást erőltetik, mely ugyan több készülékkel kompatibilis, mint a DVB-H rendszer, azonban jelentős többletterhet is ró a hálózatra.

A TV2 és az Antenna Hungária megállapodása pont az ebből adódó \"forgalmi dugókon\" próbál enyhíteni: Németországban előfordult már, hogy a Bundesliga-meccseket olyan sokan próbálták 3G-s mobiltévén nézni, hogy az operátor hálózata végül túlterhelődött és teljesen összeomlott. Itthon ez a veszély egyelőre nem fenyeget, ugyanakkor a Debrecen labdarúgócsapatának bekerülése a BL-főtáblába jelentősen megnövelte az érdeklődést a közvetítés iránt, melyet így mobiltelefonon keresztül is többen követnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról