Szerző: Bizó Dániel

2009. október 12. 15:36

Cisco routerek, mint linuxos alkalmazás szerverek

Eredményesen zárult a Cisco fejlesztői versenye, melynek tárgya a Cisco routereinek újszerű, de praktikus felhasználása volt. A nyertes alkalmazások megmutatták, milyen rugalmasan és sokoldalúan lehet alkalmazni az intelligens hálózati eszközöket.

A Cisco a mintegy 100 beadott javaslatból tízet emelt ki a döntőben, és végül ezek közül választotta ki azt a hármat, melyek végül helyezést értek el, és jelentős pénznyereményben is részesültek a hírnév mellett. A tíz résztvevő számára 90 nap állt rendelkezésre, és tipikusan semmiféle előzetes ismerettel nem rendelkeztek a Cisco Integrated Services Routereinek működéséről, vagy a rajta futó Application eXtension Platformról. Az AXP, mely tavaly nyáron jelent meg, egy beágyazott és emelt biztonsági szinttel rendelkező Cisco Linux disztribúción futtatja az alkalmazásokat, egyfajta virtuális konténerekben, miközben egy API-n keresztül integrálódik a router IOS szolgáltatásaival.

Végül nyolc csapatnak sikerül működőképes programmal előállnia. A zsűri győztesnek a spanyol MADnetwork csapata által kidolgozott épületautomatizálási rendszert választotta, mely képes többek közt az irodák szellőztetésének és hűtés/fűtésének, megvilágításának, csővezetékeinek, tűzjelző és -oltórendszereinek vezérlésére. Mindez azt jelenti, hogy csökkenteni lehet a helyben telepítendő speciális központi vezérlőszerverek számát, és olcsóbbá teszi az üzemeltetést. A csapat 50 ezer dollárt, vagyis 9,2 millió forintot nyert.

A második helyezett az indiai Enhancers lett, mely a lokális hirdetési mesh hálózatot (Local Advertising Mesh Network Platform) tette le az asztalra. Ahogyan neve is mutatja, a routerek a hirdetéseket továbbítanak és megjelenítésüket vezérlik. A harmadik helyen található biztonsági rendszer áll talán legközelebb az informatikához, mely képes az IP-telefonokat munkaidőn kívül bekapcsolni, és a mikrofonjukon keresztül neszekre figyelni. Amint a beállított küszöböt meghaladja az érzékelt zaj, úgy a rendszer képes értesíteni mobiltelefonokat, számítógépeket, vagy bekapcsol kamerákat. A Cisco bejelentése, és információ a többi alkalmazásról itt található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról