Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 29. 11:12

Blade-formátumú Nexus kapcsolót mutatott be a Cisco

A Cisco bemutatta a Nexus kapcsolócsalád új tagját, a blade keretbe építhető Nexus 4000 modellt, amelyet a vállalat OEM-partnerei vásárolhatnak meg.

A Nexus sorozatot tavaly nyáron jelentette be a Cisco. A vállalat termékkínálatában a Catalyst és az MDS közé ékelődő Nexust az a felismerés hozta életre, hogy a jövő adatközpontjában a szerverek és tárolók egységes kommunikációs felülete a 10 gigabites Ethernet lesz, ezen keresztül zajlik majd lényegében mindenfajta adatforgalom. A Nexus a Cisco által Unified Fabricnak hívott 10Gb Ethernetre épül, kiegészítve FCoE-támogatással.

A családnak már számos tagja volt, a 7000-es core switch, az 5000-es access switch, a 2000-es \"fabric extender\", illetve a Nexus 1000V, amely egy szoftveres kapcsoló virtualizált környezetek számára. A Nexus az azóta a Cisco 100 százalékos tulajdonába került Nuova Systemsszel közös, másfél milliárd dollárt felemésztő, 1500 szabadalmat eredményező fejlesztés eredményei. Pletykák szerint egyébként a Cisco saját blade szervereit is a Nuova Systems fejlesztette ki, hogy a vállalat szerverpiaci tervei a lehető legtovább titokban tudjanak maradni.

A Cisco Nexus 4000 egy blade keretbe illeszthető megoldás, amelynek feladata a blade szerverek felől érkező gigabites Ethernet kapcsolatok aggregálása egy 10 Gb Ethernet kapcsolatba a rackbe épített Cisco Nexus 5000 vagy egy Cisco Nexus 7000 központi switch felé. A switch lelke egy egyedi fejlesztésű alkalmazásspeficikus áramkör, az operációs rendszer pedig a Nexus család többi tagjából ismert NX-OS, amely az IOS kezelőfelületéhez szokott mérnökök számára már ismerős lesz, azonban képességei jóval túlmutatnak az IOS-en. A Nexus 4000 támogatja a FibreChannelt, a FibreChannel over Ethernetet (FCoE), az iSCSI-t, valamint a 802.1 Data Center Bridging szabványt.

A switch nem kerül kereskedelmi forgalomba, a Cisco OEM partnerei vásárolhatják meg, illeszthetik saját blade megoldásaikhoz és értékesíthetik, így aztán a Nexus 4000 megjelenésének időpontja és ára sem a Ciscón múlik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról