Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 29. 11:55

Több mint kétmilliárd letöltés az App Store-ból

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Apple alkalmazás-piactere, a letöltött alkalmazások száma átlépte a kétmilliárdot.

Az idei év szinte mindegyik mobiltelefon-gyártónál és operációsrendszer-fejlesztőnél az alkalmazás-piacterek jegyében telt el. Nem csoda, hiszen az elsőként startoló Apple App Store megdöbbentő sikere és népszerűsége irigységgel töltötte el a konkurenseket is. Minden platform képviselője rájött, hogy a felhasználókat már nem lehet elkápráztatni a készülékekbe rejtett alapfunkciókkal, mindenkinek egyedi igényei vannak, az emberek szeretnek mazsolázni egy központi, egységes felületen katalogizált kínálatból, hogy az okostelefonjukat saját szájízük szerint szereljék fel programokkal.

5 millió letöltés naponta

Az App Store 2008 július 10-én nyitotta meg kapuit először, egy iTunes-frissítés alkalmával, másnap pedig a boltokba került az iPhone 3G, melynek szoftverébe szintén bekerült a piactérhez való hozzáférés, immár közvetlenül, s még PC-re sem kellett kötni az okostelefont egy újabb program beszerzése miatt. A nyitás pillanatában mindössze 500 alkalmazás állt a letöltők rendelkezésére, de hónapról hónapra egyre több fejlesztő töltötte fel programjait. Tavaly decemberben a választék már 10 ezer szoftverből állt, amihez 300 millió letöltés párosult. Idén áprilisban az alkalmazások száma 35 ezer volt, a letöltések száma akkor már átlépte az egymilliárdos küszöböt is. A mostani kétmilliárdos mérföldkőnél pedig már 85 ezer különböző program elérhető az App Store-ban.

\"\"

A növekedési ütem megdöbbentő, jelenleg úgy tűnik, hogy az Apple teljesítményét semelyik másik platform nem képes megismételni, de még megközelíteni sem. Ehhez természetesen az is kellett, hogy a cég eladjon 50 millió iPhone-t illetve iPod touch-ot, megteremtve a keresleti oldalt is. A fejlesztők számára pedig Kánaánt jelent egy olyan közösség, melynek több tízmilliós tagsága erős multimédiás képességekkel felvértezett okostelefont, mondhatni kéziszámítógépet, kézi játékkonzolt vásárol, s szinte szomjazza az újabbnál újabb programokat. Több országban az iPhone-okhoz ajánlott mobilelőfizetés korlátlan adatforgalmat is magában foglal, ami szintén komoly versenyelőny.

Ez utóbbi tényező megnyitotta az utat az elsődlegesen a webre támaszkodó alkalmazások előtt is. Habár a zene- és videoletöltő szolgáltatás, az iTunes szerzői jogi okok miatt kevés országban elérhető, az alkalmazás-piactér immáron 77 ország felhasználóit szolgálja ki. A Mobclix elemző cég statisztikái szerint jelenleg az App Store-ban 65 ezer és 19 ezer ingyenes alkalmazás elérhető, a legnépszerűbb kategória nem meglepő módon a játék, közel 12 ezer fizetős és 4661 ingyenes mobiljáték közül választhatnak az iPhone-használók.

Az iPhone, mint játékkonzol

A tűzijátéknak pedig még biztosan nincs vége, hiszen az iPhone 3GS erősebb hardverének és fejlettebb navigációs funkcióinak köszönhetően a térképalkalmazások és a komolyabb játékprogramok terén is biztos a hosszan tartó növekedés, a három milliárdos határ átlépésére sem kell valószínűleg sokat várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról