Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 25. 17:30

A vártnál gyorsabban drágul a DDR2 memória

Piaci adatok alapján rohamosan drágul a DDR2 DRAM ára, miután a PC-piaci kereslet a vártnál gyorsabban erősödik, és a gyártók folyamatosan mozognak a DDR3 felé. Üzletkötési adatok alapján a DDR2 gigabitenkénti átlagára több mint háromszorosa a tavalyi mélypontnak.

A DRAMeXchange mai azonnali üzletkötési adatai alapján a 800 megahertzes, 1 gigabites DDR2 chipek átlagára elérte a 2 dollárt, ami 4 százalékos erősödés egyetlen nap alatt, míg a tesztelt de szitázatlan chipek 5,5 százalékkal 1,94 dollárra drágultak gigabitenként. Eközben az 1333 megahertzes DDR3 ára fél ponttal 2,11-re süllyedt, vagyis a két technológia közti árkülönbözet lényegében eltűnt a napi kereskedésben, ami előrevetíti, hogy a kereskedelmi csatornákban is hamarosan, heteken belül hasonló helyzet állhat elő.

Annál is inkább, mert a hosszabb távra szóló szerződéses modulárak is már lekövették a napi kereskedési trendeket, és a DDR2 modulok árai a korábbi elképzeléseket messze meghaladó ütemben emelkednek. A leginkább notebookokba szerelt 2 gigabájtos DDR2 SO-DIMM modulok 7,7 százalékkal drágultak egyetlen nap alatt, és az átlag megközelítette a 30 dollárt, vagyis az 5500 forintot - mire a boltokba kerül, további 50 százalék körüli költség, nyereségkulcs és adó rakódhat az árra.

Amennyiben a DDR2 chipárak legalább tartják a jelenlegi árszintet, úgy a modulok részéről további, nagyjából 20 százalékos áremelkedés várható, vagyis a legolcsóbb 2 gigabájtos brand modulok bolti ára hamarosan alulról nyaldoshatja már a 10 ezer forintot is - az európai modulárak láthatóan növekednek az elmúlt hetek során. A jelenlegi árak is már a tavaly decemberi mélypont dupláját mutatják. Amennyiben a chipek tovább drágulnak, úgy az emelkedés értelemszerűen ennél is erőteljesebb lesz. Referenciaként véve a már kifutott DDR-technológiát, 1 gigabit DDR DRAM chip mintegy 3 dollárba kerül, és a gyorsnak kinéző váltás DDR3-ra ebbe az irányba röpítheti a DDR2-t.

A Digitimes úgy tudja, hogy a kedvező piaci folyamatok és a DDR3 felé történő migráció mellett az áremelkedést a tajvani szereplők kívántnál lassabb termelésnövelése is magyarázza. Az indoklás szerint az elviselhetetlen veszteségek hatására a termelésből kivont berendezések visszavonása nem halad olyan simán, mint remélték, így a Nanya, Inotera, ProMOS és PSC kibocsátása elmarad az elvárt szinttől.

Ráadásul a piaci árakat nagyban kontrolláló Samsung is nemrég úgy döntött, hogy befejezi ellenfeleinek kivéreztetését, és ismét a nyereség termelése felé fordul, így nemrég megemelte gyártó DRAM-árait, ami az egész piacot magával húzta. A szűkös DDR2-ellátás, amilyet több mint 2 éve nem látott az ipar, a negyedik negyedévben is kitart, állítják a tajvani lap forrásai. Ezzel akár már idén bekövetkezhet a DDR2 és DDR3 helycseréje a piacon, és utóbbi veszi át a vezető, olcsó memória szerepét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról