Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 25. 15:55

Belopakodik a Chrome az Internet Explorerbe

A Google programozói nemrég egy olyan kiegészítőt mutattak be, amivel az Internet Explorer alatt lehet Chrome-ot futtatni. A Microsoft kiakadt.

A Google Chrome Frame egy korai stádiumban lévő nyílt-forráskódú plugin, ami elérhetővé teszi Internet Explorer alatt is a Chrome technológiáját, illetve a nagyon gyors JavaScript futtató motorját is. Így annak ellenére, hogy még az IE8 még nem támogatja, a röghöz kötött vállalati felhasználók is hozzáférnének a legújabb HTML5 fejlesztésekhez, illetve jóval gyorsabban futtathatnak webes alkalmazásaikat, mint ahogyan arra a Microsoft böngészője önmagában képes lenne.

A Microsoftnak nem tetszik

A Microsoft viszont szinte azonnal tiltakozásba kezdett, az egyik szóvivő a ZDNet-nek arról beszélt, hogy a Chrome Frame komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen a második webes motor révén megduplázódik a rosszindulatú programok által támadható felület. Ráadásul a Microsoft szerint a Chrome jóval kevésbé biztonságos, mint az IE8, s a Chrome Frame működése közben megkerüli az eredeti böngésző biztonsági megoldásait. \"Ez nem az a kockázat, amit szívesen ajánlanánk barátainknak vagy a családjainknak\" - súlyosbította a helyzetet a Microsoft szóvivője.

A Google célja az akcióval, hogy az Internet Explorer felhasználóit is felvértezze azokkal a fejlett eszközökkel és megoldásokkal, amit a Microsoft egyelőre még nem implementált böngészőjébe, dea Frame működőképes a korábbi verziókkal is, így akár az Internet Explorer 6 is újjászülethet általa. Erre a nyakatekert megoldásra leginkább azért van szükség, mert a legtöbb szigorú vállalati informatikai rendszerben az Internet Exploreren kívül más böngészőt nem engedélyeznek, de így külön engedély, illetve programtelepítés nélkül elérhetőek a jobb böngészők előnyei. A Chrome Frame egyelőre Windows Vista, illetve XP SP2 alatt működik.

A redmondi sértődöttségre szinte azonnal viszontválaszban reagált a Google. Állításuk szerint a Chrome Frame fejlesztései közben a kezdetek óta figyelembe vették a biztonsági szempontokat, sőt, a Chrome \"sandboxing\", illetve a kártékony programok elleni funkciói is elérhetőek. \"Miközben mi folyton arról győzködjük a felhasználókat, hogy használjanak modern, szabványos böngészőket, mint a Firefox, Opera, Safari vagy a Chrome, azok számára, akiknek ez a lehetőség nem adatott meg, kifejlesztettünk egy megoldást, a Chrome Frame-et\" - mondta a Google szóvivője.

Ingyen reklám

A kiegészítővel kapcsolatos hangoskodás ugyanakkor jól jött a Google-nek, a cég a nagyobb figyelmet kihasználva arra biztatja az embereket, hogy teszteljék, próbálják ki a Frame-et, s legyenek részei a fejlesztésnek. A fejlesztők eddigi munkája egyébként letölthető a Google Code-ról, de a jelenlegi változat még valóban instabil.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról