Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 24. 14:28

Rekordmértékben nőtt a mobilnetezők tábora augusztusban

A három hazai mobilszolgáltató mobilinternet-előfizetői tábora soha - legalábbis mióta rendszeres gyorsjelentés készül a piacról - nem nőtt még olyan jelentős mértékben, mint idén augusztusban, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) friss jelentéséből.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság összesített adatai szerint augusztusban 49 ezerrel 722 ezerre nőtt a három magyarországi mobilszolgáltatónál vezetett mobilinternet-előfizetések száma, míg az aktív, vagyis az elmúlt három hónapban forgalmat bonyolító kártyák száma 29 ezerrel, 561 ezerre növekedett. Március óta augusztusban fordult elő első alkalommal, hogy az egy főre jutó átlagos adatforgalom is emelkedett.

A jelentés megállapítja, hogy idén augusztusban 853 ezer gigabájtnyi adatot (ez 55 ezerrel több, mint egy hónappal korábban) forgalmaztak összesen az előfizetők, így az egy főre jutó átlagos adatforgalom 1,5 gigabájtról 1,52 gigabájtra emelkedett. A legnagyobb forgalmat - az összesített adatok szerint 372 ezer gigabájtot - továbbra is a piacot vezető T-Mobile ügyfelei generálták. A második helyen a Vodafone áll 282 ezer gigabájttal, a harmadik helyet pedig a Pannon foglalja el 199 ezer gigabájttal.

A piaci erőviszonyok augusztusban összességében nem változtak jelentősen: a forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a Pannon részesedése a júliusi 23,79 százalékról 24,45 százalékra emelkedett, míg a T-Mobile és a Vodafone piaci részesedése csökkent. Előbbié a júliusi 50,68 százalékról 50,25 százalékra, utóbbié pedig 25,53 százalékról 25,29 százalékra. A hosszútávú piaci trendek továbbra is folytatódni látszanak, azaz a T-Mobile és a Pannon képtelen számottevően elmozdulni pozíciójából, mindez pedig a Vodafone malmára hajtja a vizet, azonban ennél a szolgáltatónál a legnagyobb az inaktív előfizetések aránya.

A három hazai mobilszolgáltató mobilinternet-lefedettsége a jelentés szerint lényegében nem változott augusztusban. A T-Mobile és a Pannon ugyanazokat a lefedettségi mutatókat riportolta, mint júliusban, egyedül a Vodafone tudta növelni 3G-s hálózatának lakossági elérését, ez a gyorsjelentés azonban jellegénél fogva (a szolgáltatók egymástól eltérően határozzák meg a 3G-s hálózat sebességparamétereit) legfeljebb az arányok összevetésére alkalmas.

A települési lefedettségi listában vezető Pannon például csak 120/40 kbps letöltési/feltöltési sávszélességet garantál 3G-s hálózatán, melynek beltéri lefedettsége augusztusban 57,8 százalék volt. A Vodafone-nál a garantált sávszélesség 150/40 kbps, ezzel a minimális értékkel a legutóbbi adatok szerint a szolgáltató beltéri országos lakossági lefedettsége 54,1 százalék volt, míg a T-Mobile augusztusban 150/150 kbps 3G-s sávszélességet garantált változatlanul a lakosság 62,5 százaléka részére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról