:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 22. 13:34

Ellison: az Oracle lesz a legnagyobb rendszerszállító

Az Oracle számára a Sun hardverrészlege kulcsfontosságú, azonban nem ahhoz, hogy belépjen a hardverpiacra, hanem mert rendszerszállítóként elengedhetetlen számára a saját hardverplatform - vázolta az Oracle terveti egy tegnapi üzleti fórumon Larry Ellison, a cég vezére.

\"Legyőzzük az IBM-et\"

\"Azt akarom, hogy mi legyünk az IBM utóda\" - mondta egy hétfői üzleti vacsorán Ellison, ám később kiderült, nem a mai, szolgáltatásközpontú IBM-re gondolt, hanem arra, amely az 50-es évektől a 70-es évek elejéig lényegében egyeduralkodó volt az informatikai piacon. \"T.J. Watson Jr. IBM-je [...] volt a domináns a szoftverpiacon és ebből a pozícióból a világ legnagyobb rendszerszállítójává vált.\"

\"A Sun-technológia és az Oracle-technológia kombinációjával legyőzzük az IBM-et. Ez a célunk\" - jelentette ki Ellison. Az Oracle nemrégiben a Wall Street Journal címlapján tett közzé hirdetést, amelyben biztosította a Sun ügyfeleit arról, a hardverfejlesztések a felvásárlás után nem állnak le, hanem éppen ellenkezőleg, fel fognak gyorsulni. Ellison tegnap arról is beszélt, az Oracle nem száll be a hardverpiacra, a Sun hardverrészlegére azért van szükség, mert az Oracle rendszerszállítóvá kíván válni. \"Légiforgalmi rendszereket akarunk működtetni. Banki rendszereket meg távközlési rendszereket. És ezekhez hardverre és szoftverre is szükség van.\"

A Sun felvásárlása kapcsán már számtalanszor felmerült, vajon mik az Oracle tervei az egyes termékvonalakkal kapcsolatban. Ellison azonban tegnap határozottan leszögezte, minden Sun hardver megmarad. \"Megtartunk mindent. Megtartjuk a szalagokat. Megtartjuk a tárolókat. Megtartjuk az x86-os és SPARC szervereket, és növeljük a befektetéseket.\"

Ellison a Szilícium-völgy színe-java előtt az egekig dicsérte a Sun technológiáit.\"Nagyszerű a mikroprocesszor-technológiája, ami kis befektetéssel rendkívül versenyképessé tehető. Az övé van a vezető szalagos archiválórendszer. Az új Open Storage diszkrendszerük fantasztikus. A Java magáért beszél. A Solaris pedig magasan a legjobb open system operációs rendszer a bolygón.\"

Havi 100 millió dollárba kerül a késlekedés

Az Oracle áprilisban jelentette be a Sun felvásárlását, azonban az ügyletet még nem ütötték nyélbe. Először az Egyesült Államok hatóságai indítottak kiterjedt vizsgálatot, majd az Európai Bizottság is jelezte, versenyügyi aggályai vannak. Az amerikai hatóságok hozzájárulása már megérkezett, az európai azonban továbbra is várat magára. Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa január végéig kért időt, hogy megvizsgálja, ha a Sun kezében levő MySQL az Oracle tulajdonába kerül, hogy befolyásolja a piaci versenyt.

Sokak szerint az Európai Bizottság csak úgy fogja jóváhagyni az Oracle és a Sun összeolvadását, ha a cég leválasztja a MySQL-t, Ellison azonban biztos benne, erre nem fog sor kerülni, és végül feltétel nélküli jóváhagyják az ügyletet. Az Oracle és a Sun számára a késlekedés miatti bizonytalanság azonban rendkívül fájdalmas, Ellison becslései szerint minden elvesztegetett hónap 100 millió dollárjába kerül a cégnek. Az európai hatóságoknak legkésőbb január 19-én kell dönteniük.

A bizonytalanságot persze a Sun versenytársai is igyekeznek kihasználni. Nem csoda, hogy az elmúlt hetekben Larry Ellison annyiszor szerepelt, a múlt héten egy közös fejlesztésű adatbázis-szervert is személyesen ő jelentett be. Az Oracle láthatóan minden erejével azon van, hogy elejét vegye a rémhírkeltésnek és minden lehetséges módon igyekszik azt kommunikálni: az akvizícióval a Sun nem tűnik el, hanem éppen ellenkezőleg, megerősödik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.