:

Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 18. 13:05

Mobiltelefonos Braille-olvasót fejleszt a Nokia

A vakok és gyengénlátók számára a mobiltelefon-használat többnyire komoly nehézséget okoz, ezen próbál most könnyíteni a Nokia Labs, mely a Tampere Egyetemmel és a Finn Gyengénlátók Szövetségével együttműködve megalkotta az első, SMS-ek felolvasására használható Braille-olvasót.

Az ötödik generációs S60-as készülékek közül a Nokia N97-tel, az 5800 XpressMusic-kal, az N97 minivel, az 5530, 5230 és X6 készülékekkel kompatibilis alkalmazás működése egyszerű: a program a háttérbe küldve figyeli az üzenetkezelő modult, majd új szöveges üzenet érkezésekor, az érintőkijelzőt használva segít a tulajdonosnak Braille jelekkel közvetíteni a szöveget.

A felhasználónak az olvasáshoz folyamatosan a kijelzőre kell helyezni az ujját olvasás közben - a betűk a hagyományos braille-jelekkel ellentétben természetesen nem emelkednek ki a felületből, a domború és sima pontokat helyette a vibramotor rezgése jelzi az olvasó számára. A fejlesztők elképzelései szerint a program azoknak is segítségére lehet, akik csak most ismerkednek a Braille-írással, így különösen fiatalok számára válhat taneszközzé a mobiltelefon.

A mobiltelefonok szoftverkínálatából eddig teljes egészében hiányzott a hasonló, vakok és gyengénlátók számára készített alkalmazás, noha néhány készülék képes arra, hogy az SMS-ek és más üzenetek szövegét felolvassa - ez a funkció azonban többnyire csak a nagy világnyelveken működik jól. A Nokia Beta Labs braille-olvasója ezzel szemben univerzálisan, az anyanyelvtől függetlenül használható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.