Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 18. 13:48

A Pre sem tudta nyereségessé tenni a Palmot

Közzétette augusztus 28-án véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit a Palm. A nyáron kiadott Pre sikeresnek tűnik, a vállalat bevétele mégis csökkent, vesztesége növekedett és rövid távon nem is valószínű nagy változás.

Az idei első pénzügyi negyedévben mindössze 68 millió dolláros bevételt ért el a Palm, vesztesége 164 millió dollárra nőtt. A minimális bevétel oka, hogy a cég a Pre értékesítéséből származó forgalmat nem egyben, hanem 24 hónapos időtávon realizálja, amíg a szolgáltatónál kötött hűségszerződés él. A nem GAAP (általánosan elfogadott számviteli alapelvek) szerinti bevétel 360 millió dollár volt a legutóbbi negyedévben, ez lényegében megegyezik a tavalyi első negyedév forgalmával, és jóval felülmúlja az elemzők 300 millió dollár körüli előrejelzését.

A Palm több mint 823 ezer mobiltelefont értékesített a negyedév során, a társaság azonban nem árulta el, ebből mennyit tett ki az új Pre, elemzők 500 ezerre becsülik az eddig eladott készülékek számát. A júniusban piacra dobott, vadonatúj operációs rendszerre épülő Pre lehet a Palm megmentője, ha a régóta veszteséges vállalat nem tud megkapaszkodni az okostelefonok világában, nem tud életképes konkurenciája lenni az Apple-nek, a RIM-nek vagy éppen a Nokiának, hamarosan valószínűleg lehúzhatja a rolót.

A vállalat sokat vár a Pre-től és a rajta futó WebOS-től. A negyedéves eredmények kapcsán Jon Rubinstein, az Apple-től igazolt elnök-vezérigazgató elmondta, a jövőbeli fejlesztések központja is a WebOS lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy a vállalati felhasználóknak szánt, Windows-alapú Treók fejlesztése, gyártása és értékesítése meg fog szűnni. A Treo 750w alighanem az utolsó windowsos készülék a cégtől.

A Palm már be is mutatta második WebOS-alapú készülékét, a Pixit, amely az év végén jelenik meg, elsőként az Egyesült Államokban. A vállalat eközben alighanem azon is dolgozik, hogy a Pre-t eljuttassa az USA-n kívülre is, az eladásokat ugyanis erősen korlátozza, hogy a telefon csak egyetlen országban és csak egyetlen szolgáltatónál, a Sprint Nextelnél kapható. A jelenlegi, novemberben véget érő negyedévben 240-270 milliós forgalomra számít a Palm, ami egyben azt is sejteti, a Pre egy ideig még marad az Egyesült Államokban és nem lesz kapható máshol.

Rubinstein is elismerte, a Palm rövid távon erős nyomás alá kerül, amíg nem tudja a Pre-t más szolgáltatókhoz elvinni. A vállalat részvények kibocsátásával szeretné felduzzasztani készpénztartalékát, ami a negyedév végén alig több mint 210 millió dollár volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról