Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 18. 12:42

Már a HP ProLiantek is kaphatók SSD-vel

A HP a Samsung 60 és 120 gigabájtos SSD-it kínálja ProLiant G6 és egyes G5 szervereihez. A két cég szerint egyetlen SSD akár 40 merevlemezt is kiválhat, így I/O-intenzív alkalmazásoknál többszörös teljesítménynövekedést jelent a használatuk.

A HP tegnap bejelentette, hogy ProLiant G6 és egyes ProLiant G5 szervereit merevlemezek mellett SSD-vel is szállítja. A vállalat EVA tárolóiban már tavasz óta megtalálhatók voltak a szilárdtest-meghajtók, de a világ legnépszerűbb szervercsaládjában most először érhetők el.

A HP számára a Samsung szállítja az SSD-ket. A két vállalat állítása szerint hosszú hónapokig dolgoztak azon, hogy a meghajtók kontrollerének vezérlőszoftverét (fimrware) a HP igényeihez igazítsák, vagyis a ProLiantekbe nem pont ugyanolyan Samsung SSD-k kerülnek, amiket egyébként a boltokban meg lehet vásárolni. A felhasznált SLC (single level cell), azaz cellánként 1 bitet tároló SSD-k másodpercenként 230 megabájtos szekvenciális olvasási és 180 megabájtos írási sebességre képesek, olvasási műveletből egy másodperc alatt akár 25 ezer is végrehajtható, írási műveletből a maximum 6 ezer ugyanennyi idő alatt. Összehasonlításképp: egy small form factor, azaz 2,5 hüvelykes, percenként 15 ezret pörgő merevlemez másodpercenként 200-300 írásra vagy olvasásra képes, szekvenciális írási és olvasási sebessége pedig másodpercenként 100 megabájt körül van.

A ProLiant szerverekbe a Samsung 60 és 120 gigabájtos, 3 Gbps SATA felületű flashmemóriás meghajtóit lehet rendelni, igénytől és a pénztárca vastagságától függően akár 24 darabot is, már amennyiben az adott ProLiant tud ennyi egységet fogadni. Az SSD-k keverhetők is a merevlemezekkel, így egy szerveren a különféle feladatokhoz különböző meghajtókat lehet használni. A két cég szerint az SSD-k használatával egyes lemezműveletek sebessége akár 40-50-szeresére is gyorsulhat, ami hatalmas lökést adhat a szerver teljesítményének I/O-intenzív feladatoknál.

Az SSD-k használatával egyben az is lehetővé válik, hogy a korábbinál kisebb fizikai méretű és fogyasztású szervereket használjanak a cégek, mivel egyetlen flashmemóriás meghajtó több tucat merevlemezt tud kiváltani, így adott esetben nem kell egy nagyobb méretű, több meghajtó fogadására alkalmas gépet vásárolni. A ProLiant G6 és G5 rendszerekhez kínált SSD-k árától sem a HP, sem a Samsung nem közölt információkat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról