Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 16. 10:55

Az m1 és az m2 is felkerült a DVB-H platformra

Mától hat csatornát foghatnak mobiltelefonjukkal azok, akik digitális, földfelszíni sugárzású (Digital Video Broadcasting - Handheld, azaz DVB-H) tévéadások vételére alkalmas készülékkel rendelkeznek és Budapest körzetében tartózkodnak. Az m1 és m2 csatornákkal kiegészült platform létjogosultsága így is kérdéses.

Az Antenna Hungária tavaly decemberben indította el a Budapesten és környékén fogható DVB-H sugárzás kísérleti üzemét, kezdetben a Duna Televízió két csatornájával, a Duna TV-vel és a Duna II Autonómiával. A csatornavalászték időközben kibővült a Hír TV és az ATV csatornákkal, mától pedig a Magyar Televízió két közszolgálati programja, az m1 és az m2 is fogható a DVB-H vételre alkalmas készülékekkel.

Az Antenna Hungária becslése szerint a kísérleti adás jelenleg \"tízezer feletti\" felhasználót ér el, valójában azonban alig van a mobilszolgáltatók kínálatában olyan készülék, mely alkalmas lenne a DVB-H adások vételére (pl. Nokia N96). A platformmal azonban nem ez az egyetlen probléma: az Antenna Hungária és a mobilszolgáltatók bár hosszú hónapok óta próbálnak működőképes üzleti modellt húzni a szolgáltatásra, mindeddig nem sikerült egy mindenki számára kedvező konszenzust kialakítani, az Antenna Hungária márpedig a mobilszolgáltatók és a tartalomszolgáltatók támogatása nélkül aligha vág bele az országos hálózat kiépítésébe.

\"DVB-H
A DVB-H lefedettség egyelőre Budapestre koncentrál

Az adók ezért jelenleg csak három helyről, az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as tv-csatornán ad, és szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort. A szolgáltatás lakossági lefedettsége jelenleg megközelítőleg 18 százalékos.

A hazai operátorok a jelek szerint egyelőre jobban bíznak a saját 3G-s hálózatukon továbbított, videostream-alapú mobiltévében, mely ugyan nagy terhet ró a hálózatra, de jól kontrollálható és több előfizetőhöz is juttatható el, mint a DVB-H sugárzás. A T-Mobile MédiaMánia díjcsomagjaiban már integrált szolgáltatás a mobiltévé, a cég emellett bevallottan arra törekszik, hogy minél több felhasználót rászoktasson a mobiltelefonos tartalomfogyasztás eme formájára. Videostream-alapú, WAP-felületről elérhető mobiltévét a Vodafone és a Pannon is kínál.

Elemzők szerint a következő években a mobiltévé áttörésére lehet számítani, de a mobilos tévézés szakemberek egyöntetű véleménye szerint csak az ingyenes modellel életképes. Az In-Stat piackutató által nemrégiben elvégzett felmérés szerint világszerte 54 millióan néznek mobiltelefonjukon televíziót többé-kevésbé rendszeresen - ez a szám 2013-ra elérheti a háromszázmilliót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról