Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 16. 10:11

Készülőben az Opera Mini 5, megjelent a béta

A mobiltelefonos böngészők közt dúló harc élesedése közepette a norvég Opera Software kiadta az Opera Mini browser legújabb főverziójának első tesztváltozatát. Az Opera Mini 5 elsősorban a kezelőfelületét tekintve kínál újdonságokat, így többek közt megjelentek a böngészőfülek, vagy a speed dial funkció.

A java-alapú Opera Mini a legnépszerűbb mobiltelefonos böngésző a piacon, köszönhetően kis méretének, könnyű kezelhetőségének és a platform széleskörű támogatottságának. A böngészőt egyes felmérések szerint a nyáron több mint 25 millió mobiltulajdonos használta kisebb-nagyobb rendszerességgel weboldalak megtekintésére. Az Opera Mini kurrens, 4.2-es verziója tavaly novemberben jelent meg, így a program megérett a továbblépésre - a fejlesztők ma adták ki az Opera Mini 5 első kipróbálható verzióját.

Az új verzió elsősorban külsőségeit tekintve változott elődjéhez képest: a kissé avítt külsőt modernebb, az Opera 10 webböngészőre hajazó design váltja fel, emellett megjelenik a füles böngészés lehetősége, mely éppúgy működik majd, mind a PC-s operációs rendszerekhez fejlesztett browsereknél. A program készítői emellett immár az érintőkijelzős telefonok gazdáira is gondoltak, így a program elméletileg ugyanolyan könnyen használható nyomógombos és érintős rendszerben.

\"\"

Új az Opera Mini 5-ben az úgynevezett \"speed dial\" funkció, melyhez hasonló szintén a PC-s verziókban jelent meg először (ilyen funkció a Google Chrome és az Opera webböngészőkben egyaránt megtalálható). Az új Opera Mini komoly hiányosságot pótol be a jelszómenedzserrel is, mely az új verzió másik, lényeges újdonsága. A korábban pletykált Adobe Flash támogatás azonban nem került bele a szoftverbe, legalábbis egyelőre.

A javás böngésző kis méretén és könnyű kezelhetőségén túl továbbra is elsősorban a proxyelérésre épülő működésének köszönheti népszerűségét: az Opera Mini valójában csak egy megjelenítőablak, a weboldalt az Opera szerverfarmja tölti le, dolgozza fel, majd tömörítve továbbítja a kliensnek. Ennek köszönhetően a letöltési adatmennyiség böngészés közben a töredékére csökkenhet, ami nem csak a lassabb mobilnettel internetezők számára kedvez, hanem azoknak is, akik havonta csak szűkös forgalmi kerettel gazdálkodhatnak.

Az Opera Mini 5 tesztverziója mobiltelefonról elérhető az m.opera.com/next oldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról