Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 16. 10:04

.NET-alkalmazások, iPhone-on a helyetek!

A Novell kiadta a MonoTouchot, amely lehetővé teszi .NET-nyelveken írt alkalmazások futtatását az Apple iPhone-ján. Segítségével a .NET-szoftverekből natív iPhone-kód fordítható, ami aztán az App Store-ba is felkerülhet.

A Novell gondozásában fejlesztett Mono a .NET-alkalmazásokat viszi el Linuxra és más operációs rendszerekre, erre épül a MonoTouch, amivel iPhone-ra, iPod touchra is átvihetők ezek a szoftverek. Aki eddig az Apple okostelefonjára szeretett volna szoftvert fejleszteni, meg kellett tanulja az Objective-C nyelvet, a MonoTouchnak köszönhetően azonban a többek által ismert C# is használhatóvá vált, ezzel várhatóan új alkalmazások egész sora jelenik meg az iPhone-ra és az iPod touchra, amelyek valószínűleg nem játékok lesznek, inkább üzleti szoftverek vagy egyéb felhasználói programok. Végeredményben ezzel sokak számára megnyílt a lehetőség, hogy iPhone-os fejlesztésekbe kezdjen és akár a meglevő alkalmazásait portolja, meglevő kódjait újra felhasználja.

Az Apple nem enged olyan alkalmazást az App Store-ba, amely külső kódot tölt be. A MonoTouch sem interpreter, hanem igazi fordító, amely iPhone-natív kódot hoz létre, amely aztán akár az App Store-ban is közzétehető. A MonoTouch nem támogat WinFormsot vagy WPF-et, a megjelenítés teljes egészében az iPhone-ra van bízva, a MonoTouchból elérhetők az iPhone különféle API-jai. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a MonoTouch segítségével az iPhone-ra írt alkalmazások ugyanúgy néznek ki mint az eleve az iPhone-ra fejlesztett szoftverek, persze ez egyben azt is jelenti, hogy a meglevő .NET-alkalmazások kezelőfelületét a fejlesztőknek át kell írnia. Hogy a fejlesztők élete még egyszerűbb legyen, a MonoDevelop integrált fejlesztői környezet kapott egy kiegészítőt, amely lehetővé teszi az integrációt az Apple Interface Builderrel.

Bár a MonoTouch alapja a nyílt forrású, szabadon hozzáférhető Mono, a szoftver se nem ingyenes, se nem nyílt, csak kereskedelmi termékként érhető el, a legolcsóbb, Personal Edition változat ára 399 dollár, amely egy éves támogatást tartalmaz, de az érdeklődők mától egy próbaverziót is elérhetnek. A MonoTouch használatához mindenképp szükség van egy Apple Macre, valamint az iPhone SDK-ra, hogy az elkészült szoftvereket tesztelni lehessen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról