Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 28. 09:50

Egyre több mobilgyártó szavaz bizalmat az Intelnek

A Mobile World Congressen az Intel is képviseltette magát. A világ legnagyobb félvezetőgyártója részéről Paul Otellini elnök-vezérigazgató tartott előadást, ez alapján fajsúlyos bejelentésre számított a HWSW, a vállalat hírei azonban partneri megállapodások köré összpontosultak.

A tegnap elhangzottak szerint Európában az Orange kezdi meg az Atom Z2460 processzoros, Androidos futtató referenciakészülék forgalmazását, amely a nyáron lesz hozzáférhető Nagy-Britanniában és Franciaországban. Indiában is megkezdődik a készülék forgalmazása az Európában jobbára ismeretlen Lava International nevű vállalat fogja Xolo X900 név alatt árulni a referenciakészüléket. Az egyik legnagyobb kínai mobilgyártóval is megállapodott az Intel az Atom chipek alkalmazásáról, a ZTE a második félév során rukkol elő első Intel-alapú androidos modelljeivel.

Medfield a házban

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Intel még a januári CES-en mutatta be első okostelefonos lapkáját, a Medfield kódnevű 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott rendszerchipet, amely az ARM utasításkészlet-architektúrát alkalmazó processzorokkal összemérhető teljesítmény- és fogyasztási mutatókkal rendelkezik - az x86 utasításkészlet-architektúra használata már nem jelent hátrányt fogyasztásban vagy hőtermelésben.

Atom Z2460 rendszerchip a csúcskategóriás ARM lapkákkal ellentétben mindössze egy processzormagot tartalmaz 512 kilobájt L2 cache-sel, amely a tegnapi bejelentés szerint nem 1,6 GHz-ig, hanem 2 GHz-ig tud gyorsulni turbó módban és támogatja a Hyper-Threading technológiát, így két szál párhuzamos végrehajtására képes. Az Intel az Imagination Technologiestől licencelt PowerVR SGX 540 grafikus magot építette a processzormag mellé, amely maximum 400 MHz-en üzemel, a videodekóder és -enkóder szintén az Imagination Technologies szellemi tulajdona.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Atom Z2640 referenciakészülék, amelyet az Orange és a Lava Mobile mellett a Lenovo is forgalmazni fog, 4 hüvelykes, 1024x600 pixeles LCD-kijelzővel, 8 megapixeles kamerával, HDMI-kimenettel és NFC-chippel is rendelkezik. A 117 grammos készülékben 1 gigabájt RAM és 16 gigabájt NAND flash háttértár kapott helyet. Az Intel főhadiszállásának helyet adó Santa Clara városról elnevezett referenciatelefon kezdetben Android 2.3 (Gingerbread) operációs rendszert futtat, de elérhető lesz rá az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) is.

Kétmagos okostelefonos Atom jövőre

Az MWC-n az Intel több új Atom-változatot is bejelentett. A felső kategóriás készülékekbe szánt, 2013 elején a piacra érkező Atom Z2580 egy helyett már két processzormagot tartalmaz, amelyek órajele turbó módban elérheti az 1,8 GHz-et is - a Hyper-Threading továbbra is támogatott, így a lapka 4 utasításszálat képes párhuzamosan futtatni. A grafikus mag is erősebb mint az Atom Z2460-ban, ebbe a chipbe 533 MHz-en működő PowerVR SGX 544MP2 GPU kerül - utóbbi az Apple A5-ben található SGX 543-nál is jelentősen erősebb. Az Intel állítása szerint a Z2580 összességében mintegy kétszeres teljesítménynövekedést hoz a Z2460-hoz képest - kérdés persze, mire lesz ez elég 2013 elején. Az Atom Z2580 mellé saját, LTE-képes rádiós chipet is kínál az Intel.

Egy alsó kategóriás mobilokba szánt Atom rendszerchipet is bejelentett az Intel - a kifejezetten a fejlődő piacokra szánt készülékekhez tervezett Z2000 mindössze 1 GHz-es processzort és 320 MHz-en működő PowerVR SGX 540 GPU-t tartalmaz. Ennek a változatnak a mintapéldányait 2012 közepén kezdi el gyártani az Intel, készülékben legkorábban 2013 elején tűnhet majd fel. Otellini megerősítette, az Intel rákapcsol az okostelefonos fejlesztésekkel, jövőre érkeznek a 22 nanométeres Atom rendszerchipek, és már megkezdődtek a 14 nanométeres változatok fejlesztési munkái is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról