Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 14. 17:04

Szervezeti átalakulás az Intelnél

Nagyszabású szervezeti és vezetőségi átalakítást jelentett be az Intel, amelynek célja, hogy Paul Otellini elnök-vezérigazgató a jövőben több időt tölthessen stratégiai feladatokkal. Az átszervezés részeként egyetlen nagy divízióban egyesítették az összes termékfejlesztési tevékenységet.

Jelentős szervezeti és vezetői átszervezést jelentett be ma az Intel. A világ első számú félvezetőgyártójának közleménye szerint a lépésre azért került sor, hogy Paul Otellini elnök-vezérigazgató a jövőben több időt tölthessen stratégiai feladatokkal és új növekedési lehetőségek, területek kutatásával.

A legnagyobb változás, hogy a vállalat egyetlen részlegben egyesíti minden termékvonalát. Korábban külön részlegek felügyelték az asztali chipek, mobil processzorok és szerverlapkák fejlesztését, mostantól azonban minden Intel-termékért az Intel Architecture Group felel majd, amelynek élén Sean Maloney korábbi marketing-vezető és Dadi Perlmutter áll. Maloney feladata lesz az Intel Architecture Group gazdasági irányítása, míg Perlmutter a fejlesztésekkel foglalkozik. Maloneyt sokan Otellini legvalószínűbb utódaként emlegetik az Intel élén, noha az elnök-vezérigazgató távozása vagy nyugdíjba vonulása egyelőre nincs napirenden és nem is valószínű.

A frissen létrejött Intel Architecure Group hat termékrészlegből épül fel, amelyek a desktop és mobil PC processzorokért, szerverprocesszorokért és hálózati chipekért, grafikus chipekért, ultramobil lapkákért, beágyazott chipekért és kommunikációs lapkákért, valamint az otthoni digitális termékekért felelnek. A mostani szervezeti felépítésben tehát az egyes termékeket fejlesztő részlegek már nem közvetlenül Paul Otellini elnök-vezérigazgató irányítása alá tartoznak. Szintén ezt célozza, hogy a gyártásért felelős Intel Technology and Manufacturing Group sem Otellini alá tartozik közvetlenül, hanem Andy Bryant adminisztratív vezérigazgató alá.

Az Intel egyúttal azt is bejelentette, hogy távozik a vállalattól Pat Gelsinger, valamint Bruce Sewell, előbbi az Intel műszaki vezetője, utóbbi a cég vezető jogásza volt. Amint azt amerikai lapok már megszellőztették, Gelsinger az EMC-hez igazol, ahol a tárolóeszközökért felelős részleget fogja irányítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról