Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 4. 13:39

iPhone hangulat a népnek - itt a T-Mobile Pulse

A T-Mobile saját márkás, kizárólag nyolc európai országban forgalmazott androidos okostelefont mutatott be, melyet októbertől bárki megvehet, akár feltöltőkártyás csomagban is.

A T-Mobile Pulse ugyan a harmadik Android operációs rendszert használó mobil a szolgáltató kínálatában, viszont több okból is különlegességnek számít. Egyrészt ez az első darab, ami előre fizető ügyfelek számára is elérhető, tehát nem kapcsolódik hozzá kötelező csomagválasztás és részletfizetés. Másrészt a készülék kizárólag nyolc országban lesz kapható, s ebbe kivételesen hazánk is beletartozik (a telefont Magyarországon kívül Nagy-Britanniában, Németországban, Horvátországban, Macedóniában, Ausztriában, Hollandiában és Csehországban hozzák forgalomba).

A Huawei gyártja

A készülék a Huawei és a T-Mobile közös gyermeke, így most nem egy átmárkázott HTC telefonról van szó, de ez esetben a célcsoport is más lesz valószínűleg: az Android betörhet a mainstreambe is. Erre minden esélye meg is van, hisz a készülék egy viszonylag nagy, 3,5 hüvelykes kijelzővel, fényes fekete fényezéssel, HSDPA/HSUPA képességekkel, Wi-FI-vel, GPS-szel, mozgásérzékelővel és microSD kártyabővítőhellyel csábítja a felhasználókat.

\"\"

A normál telefonokhoz szokott emberek számára viszont kissé robusztusnak tűnik majd, de ezért talán kárpótol majd az online tartalmak könnyű elérhetősége, illetve az Android csinos felülete. A T-Mobile sajtóközleményében is hangsúlyozta, hogy míg a korábbi androidos mobilok kifejezetten a legfelső piaci szegmensnek készültek, addig a Pulse célja, hogy egy szélesebb réteg számára is elérhetővé tegye a közösségi hálózatokat, online tartalmakat menet közben is. Árakról ugyan egyelőre nem esett szó, de az biztos, hogy a középkategóriában megszokott összegekkel kell harmonizálnia ezeknek az ajánlatoknak is. Egyes híresztelések szerint a listaár 80-85 ezer forint körül alakul majd a szolgáltatónál.

Olcsó és jó?

A londoni bemutatón résztvevők tapasztalatai szerint a Pulse kinézete és kezelése is kellemes, az érintőképernyő használata annak ellenére sima ügy, hogy nem az iPhone-ból ismert kapacitív technológiát, hanem a Windows Mobile-t futtató telefonokra jellemző rezisztív érintőkijelző lapul benne. A 3,5 hüvelykes kijelzőn kényelmes az Android 7 lapos menüjében kalandozni, sőt az előre telepített TeleNav szoftver és a GPS páros, a nagy kijelző miatt akár a különálló autósnavigációt is kiválthatja majd, ami miatt még csábítóbb az olcsó okostelefon.

A készülék mérete és súlya egyébként megegyezik az iPhone-éval, a különbség csupán annyi, hogy itt több hardver gomb maradt. A szokásos piros/zöld híváskezelő, egy menü és egy visszalépés illetve egy mini trackball is helyet kapott a kijelző alatt. Az Apple jelenlegi modelljével ugyan nem veszi fel a versenyt a Pulse, de figyelembe véve, hogy egy jóval liberálisabb, de modern felületű operációs rendszerrel érkezik, illetve, hogy nem a sokadik változatban jelennek meg olyan funkciók, mint a GPS vagy a nagy sebességű mobilinternet lehetősége, nagyon is impresszív lépés az okostelefonok elterjesztése terén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról