Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 3. 14:57

Boldog születésnapot, Chrome!

Első születésnapját ünnepli a tavaly a bejelentés után nagy hirtelenséggel megjelent Google Chrome. A böngészőháború legfiatalabb szereplője nem csak funkciókban és teljesítményben, de verziószámban is igyekszik felvenni a versenyt a nagyokkal.

Egy évvel ezelőtt, szeptember másodikán szabadult ki az információ, véletlenül egy nappal a tervezett előtt, amikor egy blogger közzétette a Google által készített magyarázó képregényt, az akkor debütáló böngészőről. Az 1.0-ás Chrome még bétaként indult, de az azóta eltelt 365 nap alatt 51 fejlesztői, 21 további béta verzió vagy frissítés, illetve 15 stabil változat jelent meg, ami mindenképp rekordnak számít. A jelenleg 3.0.195.10-es verziónál tartó program a Firefoxot már majdnem utolérte (3.5.2), de a fejlesztők ígérete szerint az év maradék részében is roham tempót diktálnak majd, így semmi sem lehetetlen.

Gőzhenger

A Chrome-blogon leírtak szerint 20 600 hibát regisztráltak, melyek közül 3505 már kijavításra került, illetve 4367 csupán ismétlődés volt. Igaz még így is van mit behozni. Az újszerű process-kezelés, illetve a fejetetejére állított böngészőfülek elvén kívül viszont egy nagyon érdekes versenyt generált, illetve erősített a Chrome az elmúlt egy évben. Már régóta tudjuk, hogy a webes tartalmak megjelenítésének szűk keresztmetszete a legtöbb esetben nem a sávszélesség, hiszen mindenki több megabites vonalakkal kapcsolódik már szinte a világhálóra. Ennél jóval komolyabb lassító tényező, hogy a weboldalak nagy része kisebb-nagyobb mértékben, de használ JavaScriptet, melyek a felhasználó gépén futnak le, s ez lelassíthatja az oldalak működését.

\"\"

Ebben a versenyben mindenki azt állítja, hogy adott pillanatban és feltételek között a saját böngészője a leggyorsabb, legyen szó a Microsoft Internet Explorerről, Apple Safariról vagy a Firefoxról akár. A Chrome viszont önmagához képest is szép fejlődést képes felmutatni, s az egy évvel ezelőtt kipróbálható bétához képest a mostani stabil verzió 150 százalékos gyorsulást ígér.

Egyre kevesebb hiányzik

Emellett bekerültek szép lassan azok az alapvető funkciók, ami nélkül ma már nem létezhet internetes böngészés. Az első Chrome puritán mivolta sokak kedvét vette el a használattól, hisz le kellett mondani a Firefox bővíthetőségéről, a testreszabhatóságról és jónéhány alapvető funkcióról is. Cserébe viszont egy gyors és többnyire stabil, átlátható felületet kaptak a kitartóak.

A legnagyobb hiányosság viszont még az első szülinapon is a kiegészítések, pluginek hiánya. Erről a Chrome blogban azt írják, hogy \"úton vannak\", de egyelőre csak fejlesztőknek szóló leírásokban merül ki ez a téma. Továbbá a Chrome még mindig nem elérhető Linuxra és Mac-re, leszámítva egy kezdetleges alfa verziót, a Chromiumot. A fejlesztések állítólag itt is gőzerővel folynak, de érthető okokból a windowsos változat a prioritás.

Mégsem jött meg a siker

Hiába viszont a lázas fejlesztés, a felhajtás és a Google versenyetikai szempontból megkérdőjelezhető magatartása a Chrome népszerűsítésére (a YouTube-on, Google oldalakon és Gmailen is erőszakosan ajánlgatják a látogatóknak a böngésző letöltését), a várt népszerűség elmaradt eddig. Indulás után a meglepetés elcsitulása után körülbelül 1 százalékos részesedést ért el globálisan a Chrome, ami idén augusztus végére a Net Applications mérései szerint 2,94 százalékig kúszott fel.

Bizonyos közegekben ennél természetesen magasabb a részesedés, a webkettes guruk jóval nagyobb arányban, de ott is csak általában 10 százalékban használják a Google programját. A HWSW-n is magasabb az arány, az elmúlt napban a látogatások közel 5 százalékát indították Chrome alól. Ezzel nálunk gyakorlatilag utolérte az Operát, bőven megelőzte a 3,36 százalékos Safarit, de a Firefox 63 vagy az Internet Explorer 21 százaléka messze van még.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról