Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 1. 16:35

Szervermenedzsment céget vásárolt az EMC

Egységes adatközpont menedzsment céget vásárolt fel az EMC. A FastScale a vállalat Ionix portfólióját gazdagítja majd. Az ügylet pénzügyi részletei nem ismertek.

Diszkes tömbjeivel és szoftvermegoldásaival a tárolópiacot uraló EMC tovább igyekszik azon az úton, hogy az adatközpont-menedzsment eszközökkel is kulcspozícióba kerüljön, szinkronban a többi IT-óriással, mint a HP, a Dell, az IBM vagy Cisco. A FastScale megszerzésével az EMC képes lesz olyan megoldásokat kínálni, melyekkel teljes szerverfarmokat vezérelhetnek az ügyfelek.

A FastScale egy induló vállalkozás, mely többek közt az IBM és VMware berkeiből toborozta kulcsembereit. A vállalat a virtualizációval megszületett új piaci rést célozta meg, láthatóan sikerrel. A FastScale koncepciója nem más, minthogy a szervereket és alkalmazásokat egységesen kell felügyelni, és rugalmasan kell tudni kezelni, legyen szó VMware virtuális vagy fizikai installációkról - sőt, a FastScale képes kezelni az Amazon EC2 felhőjében lévő gépeket is.

A cég ennél azonban sokkal továbbment, és nem csak egyszerűen integrálta a fizikai és virtuális szerverek menedzsmentjét - ez valószínűleg nem lett volna túlságosan ütőképes a piacon. A FastScale nem a cégek meglévő IT-infrastruktúráinak kezelését akarta átvenni, vagyis egy menedzsmentréteget ráhúzni a meglévő architektúrára, hanem az alapoktól gondolta újra a vállalati adatközpontok működtetését.

Központosított adatközpont

Ennek eredményeként született meg az a centralizált felépítés, melyben az összes szoftver egy központi tárházban, vagyis repositoryban található meg, és innen épülnek fel modulárisan az egyes telepítések, a feladatra szabottan. Ez leginkább a nyílt forrású közösség számára ismerős koncepció, ahol az egyes disztribúciókat felépítő csomagokat központi \"lerakatok\" tárolják, és a felhasználók ízlés szerint tölthetik le és frissíthetik rendszereik összetevőit a kívánt verzióra, vagy távolíthatják el a szükségteleneket. Saját szoftvertárházakkal beállításokat, naplókat és egyéb adatokat is tárolhatunk.

A FastScale kínál eszközt arra is, hogy a repositoryból testreszabott alkalmazáskonténereket hozzunk létre (Composer Suite), melyeket pehelysúlyú, úgynevezett Just Enough OS  (JeOS) szolgál ki. Az így összeállított konténerek számos előnnyel bírnak, így például sokkal gyorsabban, akár magas fokon automatizálva lehet tetszőleges rendszerképet létrehozni, mely a kevés komponens révén kompaktabb, kevésbé erőforrásigényes, biztonságosabb és megbízhatóbb is, mint a teljesértékű telepítések.

Ennek érdekében például a kiválasztott célszerver figyelembe vételével mellékeli a drivereket, ahogyan az alkalmazásokhoz tartozó leírás megmondja, milyen rendszer szintű összetevőkre, szolgáltatásokra van szüksége. A FastScale állítja, hogy így háromszoros sűrűséget lehet elérni egy adott szerveren, amennyiben, alacsony terhelést jelentő alkalmazások konszolidációjáról van szó, és lehetőség nyílik, hogy akár a teljes konténer a memóriában fusson, villámgyors válaszidőket eredményezve. A konténerek dinamikusan kapcsolatban maradhatnak a tárházzal, hogy frissítésekért, valamint esetlegesen szükséges új összetevőkért forduljanak hozzá.

Mindez kétségtelenül erőteljesen linuxos megközelítés, a FastScale eszközeivel azonban minden szempontból heterogén környezeteket is kezelhetünk, legyen szó fizikai vagy virtuális, Linux vagy Windows rendszerekről - a fizikai és Windows-szerverek esetében konténerekről persze nem beszélhetünk. Az EMC a FastScale megszerzésével és a VMware birtokában képes lesz a jövőben olyan tárolómegoldásokat letenni az asztalra, melyek az adatok mellett a szoftverréteget is kezeli.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról