Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 31. 16:22

Nyílt forrású internet bootloader

Lényegében bármilyen operációs rendszer interneten keresztüli betöltésére alkalmas a netboot.me. A szolgáltatás egy nyílt forráskódú szoftverre épül, mely egy módosított bootloader.

A netboot.me szoftver a nyílt forrású gPXE (korábban Etherboot) egy speciális változata, melyet arra készítettek fel, hogy ne LAN-on, hanem az interneten keresztül végezze el egy rendszerkép betöltését. A CD-ről USB-meghajtóról, flopiról  vagy akár hálózatról bootolható szoftver funkciójához híven egy menedzser program, mellyel kiválaszthatjuk, milyen operációs rendszert szeretnénk betölteni.

A netboot.me alapesetben a rendkívül kompakt TinyCore Linux és Micro Core Linux disztribúciókat tudja \"live\", vagyis telepítés nélkül egyből betölteni, míg FreeBSD-hez, Debianhoz, Ubuntuhoz, Fedorához és openSUSE-hez is rendelkezik online tölthető telepítővel. A szolgáltatás egyik legnagyobb előnye, hogy mindig az aktuális legfrissebb csomagokkal rendelkező kiadást tölti le.

Szintén hasznos, hogy különféle diagnosztikai programot is felkínál, többek közt Memtestet, Parted Magicet és egy Ubuntu rendszervisszaállítási eszközkészletet is. Amennyiben ezekkel nem volnánk megelégedve, egyszerűen saját rendszerképeket beregisztrálhatunk a rendszerbe, amihez mindössze egy Google felhasználóra, és a megfelelő rendszerképhez vezető URL-re van szükség. Mivel nyílt forráskódú szoftverről van szó, ezért elvileg annak sincs akadálya, hogy zárt szolgáltatást fejlesszünk ki belőle, így lehetővé válik akár saját magunknak készített és kereskedelmi operációs rendszerek neten keresztüli bootolása is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról