Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 27. 17:47

Sokan kimossák ruhájukkal együtt az iPodjukat

Saját bevallása szerint már több száz működésképtelenné vált, kontakhibás, elnémult iPodot vagy tönkrement iPhone-t javított meg András, akit sokan csak Dr. iPodként ismernek. Állítása szerint ezek a készülékek viszonylag könnyen újra életre kelthetők, így nem kell rögtön a boltba rohanni egy újért.

HWSW: Hogy lett belőled Dr. iPod?

Dr. iPod: Egészen kicsi korom óta érdekelnek a műszaki berendezések és főleg azoknak a belsőségei. Bárhol jártam, mindenhol összevadásztam az elromlott rádiókat, magnókat és bármiféle elektromos kütyüt, hogy hátha meg tudom javítani. Néha sikerültek is ezek az akciók, de még ha nem is, tanulni mindig tanultam velük valami újat, ügyesedtem. Sokszor csak azért szedtem szét a dolgokat, hogy megnézzem, milyenek belül, hogy működnek. Szinte nincs is otthon olyan kütyü, amit ne szedtem volna még szét vagy ne javítottam volna meg.

Az Apple felé 3-4 éve fordult a figyelmem, amikor egyik barátom vett egy zöld iPod minit. A formatervezés is mindig érdekelt, így egyből megfogott a minimalista, egységes megjelenése, egyszerű felépítése, sehol egy kiálló vagy formát megbontó gomb, kapcsoló. A kezelése is nagyon könnyen tanulható volt, pár perc után már rutinosan kezeltem. Persze ennél jobban érdekelt, hogy mit rejt a szépen megtervezett külső. Még jobban pedig, hogy hogyan lehet szétszedni sérülés és nyom nélkül - csavarok sehol, ötletem sem volt, hogy hol is kéne nekiállni. Ekkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy valamikor ilyen és ehhez hasonló iPodokat fogok javítani.

A nagy fordulat akkor következett be, amikor meséltem egyik külföldön élő rokonomnak hobbijaimról, köztük a szerelésről, barkácsolásról, Apple-ről, iPodokól. Nem sokkal később, két és fél éve küldött egy csomagot, benne egy ugyanolyan iPod mint a barátomé, egy békazöld mini. Egy probléma volt csak, öt-hat darabban volt és még így is hiányzott az alkatrészeinek fele. Elkezdtem kutakodni a neten, hogyan lehetne ebből a roncsból összehozni valami működőképes darabot, milyen alkatrészek hiányoznak és hogyan tudnék beszerezni jó alkatrészeket hozzá. A vége az lett, hogy vadásztam pár hasonló, hibás modellt apróhirdetésekben, innen-onnan, és lázasan vártam a postát.

Közben egyik barkácsolásaimnak szentelt honlapomon az oldalsávra kibiggyesztettem egy apró jegyzetet, miszerint ha valakinek lenne esetleg elfekvőben hibás iPodja, az hozza el, megpróbálom megcsinálni, vagy akár meg is veszem. Ekkor itthon nem volt iPod-szerviz, gondoltam majd csak jelentkezik valaki és lesz lehetőségem még egy kis barkácsolásra, szerelgetésre. A honlapom elég jól szerepelt a keresőkben, így hamar akadt egy-két ember aki írt, hogy próbáljam megcsinálni az iPodjukat, úgysincs vesztenivaló, csak jobb lehet. Egyre többen kerestek meg a honlapomon és ismerősökön keresztül. Egyszer egyik ügyfelem annyira örült, hogy meg tudtam javítani az iPodját, hogy egyből kinevezett Dr. iPodnak, nekem meg tetszett a név, megjegyeztem, de akkor még nem jelentett semmit.

Akkoriban, 2007 nyarán mutatta be az Apple az első iPhone-t, ami lenyűgözött. Elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, szét fogok szedni egyet és megnézem belülről is. Akkor már kezdtem ismert lenni a weben, köszönhető ez a sikeres javításoknak, az emberek továbbadták a nevem az ismerőseiknek, akiknek szintén megjavítottam kütyüjeit. Lassan elkezdtek szivárogni az iPhone-ok is, az első iPhone szétszedése igen emlékezetes esemény volt, nagyon féltem, nehogy tönkretegyem, igen sérülékeny darab, szétszedni meg még most, két év után sem egy leányálom.

Szerettem volna készíteni egy dedikált honlapot az iPodoknak és az iPhone-nak, így készült el a mostani Dr. iPod honlapom. Igen régóta foglalkozom webes arculattervezéssel és grafikával, szerettem volna egy az Apple leheletfinom minimalista stílusához igazodó elegáns honlapot készíteni, ami úgy érzem sikerült, megállja a helyét pár év után is. Kellett egy naplószerű rész, ahová írogathatok akár híreket, akár feltölthetek fényképgalériákat a szerelésekről vagy írogathatok akár a gyakrabban előforduló problémákról, megoldásokról vagy például az érdekesebb javításokról is. Szeretem lépésről lépésre lefotózni a javítások menetét, főleg olyan modelleknél, amik először járnak a kezeim között, így az összeszereléskor van egy puskám, ha elfelejtettem volna valamit. Kellett pár statikus oldal is bemutatkozásra és linkgyűjtésre. Pár hónapja indítottam el egy újabb honlapomat az iPhoneszerviz.com-ot, mert kicsit el szerettem volna különíteni az iPhone-ok javítását a másik honlaptól, de a cikkeket továbbra is a Dr. iPod honlapon írom.

HWSW: Mivel foglalkozol, amikor nem iPodokat javítasz?

Dr. iPod: Gépészmérnök-hallgató vagyok a Budapesti Műszaki Egyetemen.

HWSW: Csak Apple-termékekre álltál rá vagy mással is foglalkozol?

Dr. iPod: Csak Apple-termékekkel foglalkozom, iPodok, iPhone-ok, néha becsusszan egy-egy MacIntosh is, de azt nem érzem annyira a szakterületemnek, van pár ismerősöm, aki MacIntosh-ok javításával foglalkozik, általában hozzájuk irányítom a problémás Mac-eket. Persze a mindent szétszedő hajlamom még mindig megvan, így ha egy ismerősöm megkér, hogy nézzek már rá a Nokiájára vagy a Sony magnójára, nyilván megpróbálom megjavítani azt is, többnyire sikerrel, de specifikusan csak Apple termékekkel foglalkozom.

HWSW: Hány iPod/iPhone sikeres javításán vagy túl?

Dr. iPod: Mindig is terveztem, hogy precíz nyilvántartást fogok vezetni minden egyes nálam járt iPodról, de sosem volt időm ilyesmi papírmunkákra. Érzésem szerint néhány száz készülék járt már a kezeim között.

HWSW: Mi a véleményed az Apple-termékek megépítettségéről, minőségéről?

Dr. iPod: Az iPodokat pár kivételtől eltekintve nagyon jól megtervezett eszközöknek tartom, mind külsőleg, mind belsőleg, mind szoftvert illetően (iTunest, mint platformot is beleértve) és mind ergonómiailag. Külsőre nem igazán volt még iPod vagy iPhone modell, ami ne tetszett volna. A hihetetlen számomra az, hogy az Apple mindig ki tud hozni egy olyan újabb modellt, ami mellett a korábbi elavultnak néz ki, mégha fél évvel azelőtt el sem tudtunk volna képzelni modernebb, letisztultabb formatervű darabot.

Az iPodok belső megtervezettségéről már nem minden esetben tudom elmondani hogy mindig egyre jobb lesz. Bár a legtöbbjük belseje nagyon okosan van felépítve, szerelhetőségi szempontból is egész jó az elrendezés belül, van néhány olyan modell, aminek a tervezőjét már többször is a pokolba kívántam. Kedvencem szervizelési szempontból az iPod mini, a classic széria és az iPhone 3G, a legnehezebben szerelhető modellek közé az első generációs iPhone-t és a harmadik generációs iPod nanót sorolnám és a touch-okat. A többi nanót közepesre értékelem, shuffle-t nem sokszor kell javítani, de azok is közepes nehézségűek.

HWSW: Mik az iPodok leggyakoribb hibái?

Dr. iPod: A legtöbb iPodban, főleg a régebbi modellekben, az adattárolásra kis méretű winchestereket épített be az Apple. Ezek még az asztali számítógépekben is a legsérülékenyebb alkatrészek, nemhogy egy olyan eszközben, ami mobilitásából fakadóan sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve. Sokan leejtik és ez bizony az esetek jelentős részében a merevlemez meghibásodásához vezet annak ellenére, hogy az iPodban gumipárnák közé van beépítve. Ilyen tekintetben az iPod nanók előnyösebb helyzetben vannak a classic-okhoz képest, bennük flash memória van, ütésre és leejtésre érzéketlenebbek, viszont jóval kisebb kapacitásúak.

Meglepő, de sokan kimossák iPodjaikat, ez is egy gyakori baleset és ami még meglepőbb az az, hogy nem a legkisebb shuffle-ökkel esik meg ez a leggyakrabban, a jóval nagyobb iPod nanókat felejtik legtöbbször zsebükben emberek mosás előtt. Ha már vízről esik szó, télen a kimosott iPodok teszik ki a vizes balesetek nagy részét, nyáron viszont már inkább a Balaton, a tenger és az úszómedence az, ami a sok beázott iPodért felelős. Előfordul néha olyan is, hogy a vécében landol egy-két iPod... Hogy előtte vagy utána, azt inkább nem kérdezem meg...

A beázásoknál és fürdéseknél nagyon sok tényezőtől függnek az iPod túlélési esélyei. Számít az, hogy milyen folyadék ment az iPod belsejébe, a sós tengervíz a legártalmasabb, az eső már kicsit szerencsésebb. Az sem mindegy, mennyit állt az iPodban a folyadék, sok idő után a nyomtatott áramkör lakkozatlan fém elemeit, átvezetéseket, IC-k lábait kikezdi a korrózió és egy idő után meg is eszi. Hiába pucolom már ki ilyenkor és kezelem a megfelelő anyagokkal, már nem segít sajnos. Vannak olyan modellek, amik meglepően jól bírják a folyadékot, több olyan második generációs iPod nano is járt már nálam, amit kimostak és egy alapos tisztítás után gond nélkül életre keltek, vagy csak minimális alkatrészcserét kellett végezni rajtuk. A beázott iPhone-okkal viszont rossz a tapasztalatom sajnos, igen kevés iPhone alaplapot sikerült egy kiadós fürdés után maradéktalanul működésre bírnom.

Tipikus hiba még az ötödik generációs iPod video és az utána megjelent classicok vonatkozásában a fülhallgató-csatlakozó kikopása. Bár csak két-három év aktív használat és strapa után jelentkezik, hogy csak a fél füles szól vagy kontakthibás lesz a jack, mégis jelen van ez a probléma. Szerintem többet kellene bírnia.

iPhone-oknál a hibák többsége az első generációs készülékekre jellemző, egyik gyakori és bosszantó hibajelenség például a "Touch of Death"-nek is titulált kijelzőhiba. Ilyenkor az érintésérzékelő réteg a kijelzőben mindenféle előzmény nélkül beszünteti a működését, az iPhone nem reagál az érintésre. Tetézi a bajt, hogy ennek a modellnek a kijelzője teljességgel szétválaszthatatlan, csak egyben lehet cserélni, ami a legtöbb esetben már nem is igazán éri meg, annyira drága lenne.

Az iPhone-ok achilles-i sarka a kijelző. Az Apple a karcállóság miatt üvegből készíti a kijelző legfelső rétegét, ami sajnos ridegségéből fakadóan könnyebben törik mint bármelyik más hasonló készülék kijelzője. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a szerencséje válogatja, valaki leejti pár méterről betonra, esetleg át is megy rajta motorral, mégsem lesz pár horzsoláson kívül baja a kijelzőnek, más meg véletlenül leveri az éjjeliszekrényéről a padlószőnyegre és azonnal elreped az üveg. Valószínűleg a gyártás során az egyik üveget sikerült feszültségmentesre hőkezelni, a másikban meg esetleg a feszültséggyűjtő helyek csak arra várnak, hogy egy reccsenéssel feloldódjanak.

HWSW: Mennyire nehezen javíthatók?

Dr. iPod: iPodja, iPhone-ja válogatja. Persze amíg még egy modellel nem volt dolgom, addig nem tudtam mennyire nehéz szépen és nyomtalanul szétszedni és megjavítani. Aztán kiderült, és az idők során vagy rutinszerűvé vált a művelet, vagy pedig mindig ugyanolyan nehéz szétszedni minden egyes darabot. Az iPod videót és a classic széria tagjait egy idő után már csukott szemmel is szét tudtam volna szedni, legalábbis egy darabig, viszont egy-két nano és az első generációs iPhone még mindig meg tud izzasztani, nagyon nehéz nyom nélkül, esztétikusan szétszedni.

HWSW: Ha az Apple termékfejlesztésen dolgoznál, milyen változtatásokat javasolnál?

Dr. iPod: Egy pár újítás már eszembe jutott, de a finomításokról még egyeztetnem kell Steve Jobs-szal :)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról