:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. augusztus 25. 16:43

Az angol Wikipedia sem szerkeszthető már szabadon

Mostantól a Wikipedia angol változatában sem lehet már szabadon garázdálkodni, a szócikkek változtatását követően még egy moderátori jóváhagyásra is szükség lesz, mielőtt a látogatók számára elérhetővé válnak a módosítások

Ugyan a heteken belül életbe lépő szabály még csak az élő emberekre vonatkozó bejegyzéseket érinti, de Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója azt mondja, hogy az új rendszert tesztként kezelik, így a későbbiekben a moderáció kiterjedhet további kategóriákra vagy akár az összes szócikkre is.

Túl nagy, hogy szabad legyen

A Wikipedia angol változata jelenleg több mint 3 millió szócikkel büszkélkedhet, ezzel az emberiség minden eddig készített tudástárát felülmúlja, de még a magyar változat is lenyűgözőnek számít a maga 137 ezer bejegyzésével, ami már megközelíti az igen alapos Magyar Nagylexikon 150 ezres szócikkét. A különbség csupán annyi, hogy míg a Magyar Nagylexikont 340 szerző és 105 lektor készítette el, addig a Wikipedia tisztán közösségi alkotás, megszámlálhatatlan szerzővel.

Az új szabályok még egy lépéssel közelebb viszik a közösségi kísérletként indult Wikipediát a professzionális, régimódi tudástárakhoz. Az új funkció, melyet \"flagged revisions\"-nek, azaz \"módosításra kijelöltnek\" kereszteltek, annyi pluszt ad hozzá az eddigi gyakorlathoz, hogy az élő személyekkel kapcsolatos szócikkek módosításai, a felhasználói aktivitás után nem kerül azonnal az éles változatba, hanem azt mindenképp jóvá kell hagynia egy gyakorlott, tapasztalattal rendelkező Wikipedia-szerkesztőnek is. Amíg ez a jóváhagyás megtörténik, addig az új változat a szerveren észrevétlenül pihen, az olvasók pedig a legutolsó jóváhagyott változatot kapják meg.

Inkább az élő személyek a vandálok célpontjai

A tesztnek nem véletlenül választották az élő személyek területét, hiszen a legtöbb rosszindulatú módosítás velük kapcsolatban születik. Ugyan a történelmi személyek is gyakran esnek áldozatul hamisításnak vagy rágalmazásnak, de belátható, hogy jóval kevesebb elvakult történész van, mint amennyi rajongója vagy utálója egy kurrens sztárnak vagy közéleti személyiségnek. Augusztus környékén például szinte már menetrend szerint vandálok szedik szét Besenyei Péter műrepülő-világbajnok Wikipedia-oldalát, de futballbíró is esett már áldozatul Wiki-terrornak, csakúgy, mint zenészek, politikusok is.

A változást, s a kontroll mindenfajta megjelenését a szerkesztők és a közösség egy része erősen ellenzi. Ugyanakkor be kell látni, hogy azáltal, hogy a Wikipedia egyre inkább meghatározó és befolyásos információforrássá válik, a kaotikus kultúrából egy érettebb, kiegyensúlyozottabb felületet kell létrehozni. Manapság az internetezők nagy része elismeri hiteles adattárként a Wikipediát, s például Michael Jackson halála óta 30 milliószor nézték meg a róla szóló szócikket.

\"Túl vagyunk azon a ponton, hogy felhányunk dolgokat a falra és megnézzük mi ragad meg. Lehet, hogy volt olyan időszak, amikor a közösség még megbocsátó volt a félreértésekkel és a pontatlansággal szemben, de ma már kevesebb tolerancia van ilyen esetekben az olvasókban\" - mondta Michael Snow, seattle-i jogász, aki a Wikimedia igazgatótanácsának tagja.

A magyar oldalakon már régóta így van

A most bevezetett szerkesztési elvek a német nyelvű változat esetében, illetve a magyarban és néhány egyéb nyelvnél is is már minden szócikkre érvényesek, a rendszer így egyfajta teszten is átesett és jónak találtatott. Félelemre mindössze az ad okot, hogy a jövőben a Wikipediát szerkesztők két kasztra osztódnak. Igaz, már évek óta nem lehet névtelenül, bejelentkezés nélkül új szócikket létrehozni, ami szintén megosztásnak minősülhet, de mostantól lesz egy felsőbb, kiválasztott réteg, akik megbízhatónak, tapasztaltnak számítanak és alattuk mindenki más.

Egyes felmérések az Egyesült Államokban egyenesen azt állítják, hogy ma már egyáltalán nem olyan vonzó a \"szűz\" szerkesztőknek a Wikipedia, mint valaha volt. A magyar változat esetében is az a tapasztalat, hogy egyre lankad a szerkesztési kedv, igaz legalább nem torlódnak fel a jóváhagyásra váró változtatások. Elmúlt a varázs, amit az alapítók azon elve jelentett, hogy \"bárki szerkesztheti\". Most leginkább egy másik jelszó dívhat, amit szintén Wales mondott anno: \"Mindig lehet valaki, aki nálad okosabb\".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.