:

Szerző: Hertay Ákos

2009. augusztus 25. 11:28

A kereskedő szemével: üzem, szünet nélkül

Megfelelő eszköz beszerzésével nem csak az áramkimaradás ellen védekezhetünk, hanem biztosabb üzemet és hosszabb élettartamot biztosíthatunk elektromos eszközeink számára. Kivételesen nem a technológiai megvalósítást, sokkal inkább a termékek a pozicionálását és az alkalmazási lehetőségeket vizsgáljuk.

A szünetmentes tápegységek a kevésbé látványos informatikai eszközök közé tartoznak, ugyanolyan passzív biztonsági elemnek tekinthetjük őket, mint az autókban a légzsákot: a jelenlétüket egyáltalán nem érzékeljük, hiányuk azonban fájdalmas lehet. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy valaki légzsák nélküli autót vásároljon, de sajnos az még mindig előfordul, hogy a szünetmentesítésre nem fordítunk kellő figyelmet.

Az első védelmi vonal

A két legismertebb áramellátási probléma a villámcsapás okozta túlfeszültség és az áramkimaradás, de ezek inkább szélsőséges esetek, ennél sokkal gyakrabban okoznak működési problémákat a feszültségtüskék (spike) vagy az áramingadozás (surge), ami a közelben letelepített nagyfogyasztók, például lift vagy központi klímaberendezés ki-be kapcsolásakor jelentkezik. Erre a számítógépek nem reagálnak feltétlenül rejtélyes lefagyással, de például a pénztárgépek könnyen összezavarodhatnak. Szinte észrevehetetlen, ám annál kellemetlenebb jelenség a feszültség csökkenése (brownout), vagy a szinuszhullámban jelentkező interferencia is, utóbbi ipari létesítmények és adótornyok közelében a leggyakoribb.

\"\"

Jó hír, hogy a fenti problémák nagy részét szinte aprópénzért elfelejthetjük. Ehhez a legcélszerűbb megoldás egy komolyabb hosszabbítónak kinéző eszköz, ami túlfeszültség, feszültségtüskék és áramingadozások ellen is védelmet nyújt. Népszerű képviselője az APC SurgeArrest termékcsalád, de más gyártók kínálatában is találunk hasonló megoldásokat, amik modelltől függően nem csak az áram-, hanem az telefon/adathálózat vagy az antenna felől is védelmet nyújthatnak. Az elosztók többsége lámpával jelzi, ha túl nagy a rá csatlakoztatott terhelés, ezzel elkerülhetővé válik a kapcsolószekrény gyakori látogatása. Szinte minden gyártó élettartam cseregaranciával kínálja a túlfeszültségvédett elosztóit, ráadásul ha bizonyíthatóan nem védte meg a csatlakoztatott eszközöket, akkor fizeti a javítási költségeket is.

Kliensek védelme

Bátran kijelenthetjük, hogy egy túlfeszültségvédett elosztó beszerzése a minimum, amit az árammal működő berendezések védelme érdekében megtehetünk, és ez alatt nem csak a számítógépeket, hanem akár az otthoni plazmatévét vagy a drága hifi berendezést is érthetjük. A szünetmentes tápegységek az előzőeken felül áramkimaradás és feszültségcsökkenés esetén is védelmet nyújtanak. Az akkumulátor közbeiktatásával elérhető áthidalási idő alatt biztonsággal elmenthetjük nyitott fájljainkat, szabályosan bezárhatjuk a futó alkalmazásokat és ha az áramszünet sokáig tartana, rendben le is állíthatjuk a gépet, vagy a mellékelt szoftver segítségével mindezt automatizálhatjuk is.

A kedvezőbb árú szegmensben jellemzően kis teljesítményű, kompakt méretű,  1 számítógép mellé szánt ún. standby (offline) tápegységeket találunk. Elérhetőek olyan modellek is, amik hagyományos elosztóként is működnek, aljzatot biztosítva a hagyományos villásdugós eszközöknek. Ezekre nem csak a számítógépet, de további kisebb fogyasztású eszközöket is (például WLAN router) is csatlakoztathatunk. Fontos, hogy nem minden aljzat kap akkumulátoros védelmet, pl. a lézernyomtató fogadására a feszültségvédett csatlakozókat ajánlják.

\"\"

Érdemes külön is megemlíteni az Eaton Protection Stationt, melyet a zöld szemlélet jegyében terveztek, és jelentősen csökkenti  az eszközök standby módban jelentkező fogyasztását.  A Protection Stationön külön master és slave aljzatokat találunk. Amikor a master csatlakozóra kötött főfogyasztó (jellemzően a számítógép) áramfelvétele leesik, a slave csatlakozókra kötött perifériákat (monitor, router, hangszóró, stb.) teljes egészében lekapcsolja a Protection Station, így azok nem standby állapotba kerülnek, hanem teljesen kikapcsolnak, így zéró wattot vesznek fel. Amikor a számítógépet bekapcsoljuk, akkor a Protection Station visszakapcsolja az addig teljesen áramtalanított aljzatokat is.

Az eggyel magasabb kategóriában már a nagyobb áramfelvételű számítógépek mellé szánt, line-interaktív tápegységeket találjuk. Ezek átkapcsolási ideje lényegesen kisebb az offline modelleknél, sőt egy plusz szolgáltatást is tartalmaznak. Az AVR (Automatic Volt Regulation) anélkül kompenzálja az áramingadozást, hogy akkumulátoros üzemmódra váltana, ezzel nem stresszeli a gép előtt dolgozót a váltáskor jelentkező, jól hallható kattanással, valamint az UPS-ben található akkumulátor élettartamát is meghosszabbítja. Ha a kliens számítógépek közel helyezkednek el egymáshoz, nyugodtan ráköthetünk akár kettőt is egy 800VA vagy annál nagyobb teljesítményű modellre, ez némileg költséghatékonyabb megoldás mint minden számítógép mellé külön offline szünetmentest vásárolni.

Szerverek

Szerencsére ma már ritka, hogy egy szerver mellé ne tennének szünetmentest, az viszont gyakori, hogy az igényeket nem jól mérik fel és az előbb ismertetett line-interaktív, de alapvetően PC-k mellé szánt modellekre bízzák a feladatot. Pedig egy kiszolgáló infrastruktúrának sokkal összetettebb igényei vannak, ráadásul a szerveren kívül gondolnunk kell az esetleges külső tárolók, vagy az aktív hálózati elemek (pl. switch) védelmére is.

Az első és legfontosabb különbség, hogy a szerverek mellé szánt UPS-ek tartalmaznak olyan bővítőhelyet, amibe külön SNMP felügyeleti kártya helyezhető. Ezzel a rendszert üzemeltető adminisztrátor könnyedén megtekintheti az UPS állapotát, és az UPS az Ethernet hálózaton keresztül több eszköz ütemezett leállítását levezényelheti egy kiküldött jellel. Az ütemezettet érthetjük szó szerint: a legtöbb kiszolgálók mellé tervezett UPS-nek több szegmensre osztják az aljzatait, ezért külön szabályozható, hogy melyik kapjon áramot, és melyik ne. A szerverek mellé szánt UPS-eknél a rácsatlakoztatható eszközök számát illetően kevésbé van megkötve a kezünk, egy C19-es aljzathoz illő speciális elosztóval (Power Distribution Unit - PDU) több eszközt is csatlakoztathatunk rájuk. Ugyanilyen lényeges megkülönböztető tulajdonság a bypass funkció, amivel az akkumulátoros tartás lehetőségét iktathatjuk ki a karbantartás idejére, így az akkumulátorcserét éles üzem mellett is megejthetjük, külön rendszerleállás nélkül.

A szerverek mellé szánt UPS-ek között az igényeknek megfelelően találunk torony, rack és mindkét formátumba átszerelhető egységeket is. Vigyázat, a szekrénybe szereléshez szükséges sínt általában nem csomagolják az átszerelhető modellek dobozába, ezt külön kell megvenni! Hosszú távra gondolkodóknak megfontolandó lehetőség, hogy további külső akkumulátorokkal bővíthető modellt válasszanak, de érdemes észben tartani, hogy az UPS terhelhetőségének maximuma változatlan marad, ezzel csak az akkumulátoros áthidalási időt tudjuk növelni.

\"\"

Ahogy az offline-nál is találtunk, úgy itt is van egy kitüntetett figyelemre érdemes termék: a meglehetősen hosszú nevű Emerson Liebert PowerSure Interactive XR (PSI XR). Kedvező ára mellett figyelemre méltó tulajdonsága a jónak mondható 0,9-es teljesítményhányados, amivel egy 1500 VA-es UPS akár 1350 wattig is terhelhető. Torony és rack formátumban egyaránt alkalmazható, ennek megfelelően az előlapi vezérlőpanel egyetlen mozdulattal elforgatható, ráadásul a rackszekrénybe építéshez szükséges síneket is tartalmazza a csomagolás. Emellett képes a növekvő igényeket is kiszolgálni, maximum 6 külső akkumulátorral bővíthetjük a tartásidőt.

Nagyvállalatok, szerverszobák

Az összetettebb infrastruktúra már komolyabb kihívások elé állítja a szünetmentes tápegységeket. Szervertermek, vagy akár teljes rackszekrények mellé már jellemzően kettős konverziós online UPS-eket szoktak beüzemelni, ahol a 0 ms hálózat-akkumulátor átkapcsolási időn felül számos további szolgáltatást érhetünk el. Az APC Smart UPS RT sorozatnál például a gyártó különösen büszke a nagy teljesítményű töltőre, amit a  gyakori áramkimaradásokkal kalkuláló környezethez szánnak: amint visszajön az áram, az UPS a lehető legrövidebb idő alatt megpróbálja visszatölteni az elvesztegetett akkumulátor-kapacitást.

A bővíthető tartásidő a korábban említett Emerson nagytestvére, a GTX2 esetében elméletileg korlátlan, vagyis korlátlan számú kiegészítő akkumulátor csatlakoztatható hozzá. Azt azonban fontos leszögezni, hogy az optimális tartásidőt jellemzően 15-20 percre tervezik, a több órás áthidalási igényt sokkal hatékonyabban és olcsóbban meg lehet oldani generátorokkal, mint akkumulátoros szünetmentes tápegységekkel.

A bővíthető tartásidőn felül a bővíthető terhelhetőség is megjelenik, a legtöbb gyártónál szabadon dönthetünk, hogy az újonnan beállított modult a kapacitás bővítésére vagy redundancia létrehozásához használjuk fel.  Egy kritikus rendelkezésre állású rendszernél nem elég, hogy a szerver, az adatkapcsolatok vagy a merevlemezek redundánsak, a szünetmentesnek is annak kell lennie. Az érdekelt gyártók kínálatában találunk igény szerint N+1, N+2, vagy 2N redundanciával felkonfigurálható eszközöket is.

\"\"

Az APC Symmetra LX már a szünetmentesen belül képes megvalósítani a redundanciát, nem csak több UPS összekapcsolásával. A rendelkezésre állást meglehetősen komolyan veszi, egy 16 kVA-es modell 5 tápegységet, négy akkumulátorcsomagot és két vezérlőt tartalmaz, ezek természetesen külön-külön üzem közben is cserélhetőek. Egyúttal az öt darab tápegység lehetőséget nyújt a túlterhelés elleni védekezésre is: 105%-os terhelés felett a Symmetra kikapcsolja a redundáns elemet és onnantól átmenetileg 20kVA-es egységként képes viselkedni.

Jó tudni

A szünetmentesek megfelelő méretezéséhez a gyártók weboldalán hasznos kalkulátorokat találunk, amikkel kiszámolhatjuk, hogy a csatlakoztatott eszközök és az igényelt tartásidő függvényében melyik modell vagy modellek a leginkább megfelelőek. Ne tévesszen meg senkit, hogy a szerverben mondjuk 835 wattos tápegység van, a tényleges fogyasztás ennél minden esetben a konfigurációtól függően, de lényegesen alacsonyabb.

Nagyobb teljesítményű UPS-ek mellé előfordulhat, hogy kötelezően meg kell vásárolnunk az üzembe helyezési szolgáltatást is. Érdemes az a tervezéskor megvizsgálni a gyártónként eltérő garancia-kiterjesztés lehetőségeit is, ami magába foglalja az elhasználódott akkumulátor cseréjének költségét is, mert lényegesen kedvezőbb áron juthatunk hozzá, mintha mi vállalnánk fel ezt az feladatot. A legtöbb UPS végez öntesztet is, de az akkumulátor állapotára érdemes havonta ránézni, és szükség esetén időben rendelni. A polcon álló töltetlen-terheletlen akkupakk veszít a kapacitásából, ezért jellemzően egyik importőr sem tart raktáron ilyet, csak rendelésre érkezik, a szállítás pedig akár 3-5 hetet is igénybe vehet.

A cikk szerzője a Takforsys Üzleti Informatika Kft. ügyvezetője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.