:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 25. 14:22

Alkalmazások kevésbé okos telefonokra a Microsofttól

Kimondottan a fejlődő mobilpiacokra, Indiába, Kínába, Oroszországba vagy Brazíliába szánja új mobil szoftverét a Microsoft, amely az egészen korlátozott képességű telefonokon is lehetővé tenné alkalmazások futtatását és hozzáférést enged a népszerű webes szolgáltatásokhoz, mint amilyen a Facebook vagy a Twitter.

Az okostelefonok után a tömegkészülékekre is elvinné az utólag telepíthető webes alkalmazásokat, a Twittert vagy a Facebookot a Microsoft. A redmondi cég által megálmodott OneApp a szűkös memóriával és kis feldolgozási sebességgel rendelkező készülékeken is lehetővé teszi JavaScript, XML és egyéb szabványokra épülő alkalmazások telepítését és futtatását.

A OneApp mindössze 150 kilobájt méretű, így gyorsan letölthető és könnyen telepíthető. A szoftver elindítása után aztán számos webes közösségi szolgáltatáshoz csatlakozhat majd a felhasználó, akár a Facebookhoz, a Twitterhez, Live Messengerhez, emellett RSS-olvasó, hírolvasó, időjárásjelentés, részvényfigyelő, játékok és még számos szoftver szerepel a kínálatban, és a Microsoft az év végére ígéri azt a fejlesztői készletet, amellyel még továbbiak hozhatók létre.

A szoftver működéséről egyelőre keveset árult el a Microsoft. Az mindenesetre biztos, hogy a OneApp több a telefonra telepített kliensnél, illetve futtatókörnyezetnél, rendelkezik egy szerveroldali komponenssel is, amely az adatok tárolását és feldogozását végzi, tehermentesítve ezzel a korlátozott képességű telefonokat. A OneApp tartalmaz egy adattörmörítési technológiát is, hogy akár még GPRS kapcsolaton keresztül is jól használható legyen. Szintén a szerveren kapnak helyet az alkalmazások is, amelyeket így nem kell a telefonra telepíteni, csak futás közben foglalnak helyet a memóriából.

A Microsoft weboldalán olvasható lista szerint a OneApp több S60-alapú Nokia készülékkel, Sony Ericsson modellekkel, illetve a Samsung U900 Soullal kompatibilis. A lista egyébként meglehetősen érdekes, hiszen a felsorolt Nokia modellek között több üzleti okostelefon is található, de a Samsung U900 Soul sem egy kimondottan olcsó telefon, mint ahogy a felsorolásban szereplő Sony Ericsson készülékek némelyike sem az.

A Microsoft a fejlődő országok mobilszolgáltatóival közösen fogja majd kínálni a OneAppot, elsőként a dél-afrikai Blue Label Telecom kínálatában tűnnek majd fel olyan készülékek, amelyekről elérhető lesz, ezt később további megállapodások követhetik indiai, kínai, orosz, brazil és indonéz operátorokkal. Ezekben az országokban az a közös, hogy hatalmas a lakosságuk, sok embernek van mobiltelefonja, amely egyben az elsődleges internetezési lehetőségük is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.