Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 24. 14:23

Megjött a Nokia windowsos netbookja

A várakozásoknak megfelelően a Nokia bejelentette windowsos netbookját, amelyet Booklet 3G-re keresztelt el. Az Intel Atom processzorra épülő géppel kapcsolatban legfontosabb jellemzőként az akár 12 órás akkumulátoros üzemet emelte ki a cég.

10\" kijelző, beépített GPS, 12 óra akkuidő

Hardverét tekintve egy netbook és egy okostelefon furcsa egyvelege a Nokia első netbookja, a Booklet 3G. Az alumínium házba szerelt, 1,25 kilogrammos, 10 hüvelykes, valószínűleg 1366x768 felbontású kijelzővel szerelt PC HDMI-csatlakozót is tartalmaz videolejátszáshoz, illetve GPS is helyet kapott benne a helymeghatározáshoz, amelyhez az Ovi Maps lesz a felhasználó segítségére. A beépített 3G/HSPA-modem magától értetődő, mint ahogy a Wi-Fi, a Bluetooth, a videohívásokhoz is használható, kijelző fölé épített webkamera és az SD-kártyahely.

\"Egyre többen szeretnék egy PC erejét a teljes mobilitás előnyeivel ötvözni\" - mondta Kai Oistamö, a Nokia készülékekért felelős alelnöke. \"A Nokia Booklet 3G természetes fejlődés a számunkra. A Nokiának nagy hagyományai vannak a mobilitás terén és és a kiemelkedő akkumulátoros üzemidőt, prémium designt és egész napos folyamatos működést egyesítve valami igazán vonzót hozhatunk létre. A személyi számítógépet még segítőkészebbé, még közösségibbé és még személyesebbé tesszük.\"

\"\"

A cég ígérete szerint a Booklet akár 12 órán át működhet egyetlen feltöltéssel, így reggel munkába indulva a töltőt akár otthon is felejthetjük. A Nokia a Booklet 3G-n számos Ovi-szolgáltatást is elérhetővé tesz, például zeneboltot és zeneletöltést, illetve az Ovi Suite segítségével az okostelefonokon tárolt adatok szinkronizációját.A készülékről a szeptember 2-án kezdődő Nokia World rendezvényen hoz nyilvánosságra további részleteket a cég, például a kereskedelmi megjelenés idejét és a termék árát is. A Reuters értesülései szerint a gépeket Windows 7 operációs rendszerrel szállítja majd a finn cég, ami október végi premiert sejtet.

Ellencsapás

A gyorsan fejlődő okostelefonok és az egyre kompaktabb és alacsonyabb fogyasztású ultramobil számítógépek a hagyományos formátumú PC-k funkcióit egyre több területen tudják kiegészíteni vagy felváltani, ami egyszerre jelent terjeszkedési lehetőséget és fenyegetettséget a PC-márkák és -gyártók számára. Ezért a PC-gyártók is egyre inkább az okostelefonok felé fordulnak, a Nokia pozícióit fenyegetve.

A finn cég belépése a netbookok szegmensébe nem meglepetés, a cég vezére, Olli-Pekka Kallasvuo még februárban beszélt a finn közszolgálati rádióban arról, hogy a vállalat számára logikus lépés lehet a megjelenés a notebook- vagy netbookpiacon annak érdekében, hogy azt egyfajta pufferzónaként használja az okostelefonok felé terjeszkedő PC-gyártókkal szemben. Nyáron már arról pletykáltak a lapok, hogy a készülékeket a tajvani Quanta gyártja a Nokia részére. Ugyanezen források szerint a finn cég később egy Qualcomm SnapDragon-alapú smartbookot is be fog mutatni.

A netbookok szegmensében a Nokia számára hatalmas versenyelőnyt jelenthet a mobilszolgáltatókkal kialakított szoros kapcsolat. Egyre több mobilszolgáltató veszi fel a kínálatába ezeket a kimondottan internetezésre szánt készülékeket, hogy mobil szélessávú szolgáltatásaihoz előfizetőket szerezzen. Magyarországon a T-Mobile az Acer Aspire One-t, a Vodafone pedig a Dell Inspiron Minit árulja. A Nokia az operátorokkal kialakított kapcsolatait felhasználva, közös marketing- és értékesítési akciókkal kigolyózhatja versenytársait és a mobilpiac felől behatolva lendületesen terjeszkedhet a netbookok területén.

Az apró noteszgépek a vártnál is sokkal népszerűbbek, a DisplaySearch előrejelzése szerint a tavalyi 16 milliót követően idén több mint 32 millió ilyen készülék talál majd gazdára. A netbookok sikerét mi sem jelzi jobban, hogy a korábban elsősorban prémium kategóriás PC-kre koncentráló Sony is megjelent az első ilyen modelljével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról