Szerző: Bányai György

2009. augusztus 20. 08:25

Canon: vissza a múltba

A Canon hat új fényképezőgépet jelentett be, melyek között olyat is találni, mely 10 megapixeles felbontással veszi át a 14,7 megapixeles elődjének helyét. A gyártó ezen túl újjáélesztette a 2005 augusztusában elföldelt S-sorozatát is, az új kompaktgép remek fényerejű optikával számíthat a sikerre.

A Canon őszi fényképezőgép kollekciója mindennek nevezhető, csak épp unalmasnak nem, tagjai között olyan gépeket is találunk, melyek bizonyítják, hogy a gyártó komolyan veszi a versenyt és ha kell, az általános fejlődési iránnyal is képes szembeszállni, ennek mi felhasználók örülhetünk csak igazán. A fényképezőgépek között új tükörreflexes nem mutatkozott be, azonban kompaktból annál több, hozzájuk két ultrazoom is csatlakozott.

\"\"

A legnagyobb figyelmet a PowerShot G11 csúcskompakt érdemli, mely szembeszáll a szokásokkal és a felbontás tébolyult emelése helyett végre inkább a zajszint alacsonyan tartására összpontosít, még akkor is, ha emiatt az elődjénél 4,7 megapixellel kevesebb képpontból állítja elő a képet. A G11 CCD-szenzora \"mindössze\" 10 megapixeles, ráadásul a kevesebb képpont nagy, 1/1,7 hüvelykes érzékelőn foglal helyet. Az értelmetlen pixelcsata nagyon úgy tűnik, hogy győztes nélkül közeledik a végéhez, a vesztes az lesz aki a kétes értékű medálért a légvégsőkig harcol.

A Canon PowerShot G11 optikája a jól használható 28-140 milliméteres tartományban kínálja az ötszörös zoomot. A gépet rázkódásvédelemmel is felszerelték, az éles képekért lencsetag-mozgatás küzd. Az alacsony képzaj érdekében a Canon az új képérzékelő mellett a DIGIC 4 képfeldolgozó áramkör zajszűrőjére is épít, az érzékenység egészen ISO 12800-ig állítható, igaz ekkor a képek csak 2,5 megapixeles felbontásban készülhetnek. A fényképező kihajtható kijelzője 2,8 hüvelykes, melynek 461 ezer képpontos felbontása sem utolsó. A G11 videózást a háttérbe szorítja, a klipek legfeljebb VGA-felbontásban készülhetnek. A gépet 589 eurós ár környékén kereshetjük a boltokban.

\"\"

A Canon feléleszti sokak kedvencét, az S-sorozatot, a most bemutatott S90 a 2005 augusztusában bejelentett S80-at követi. A fényképező belépőszintűnek távolról sem nevezhető, 469 eurós ajánlott fogyasztói árával F:2,0 fényerőről induló 3,8-szoros zoomoptika, 10 megapixel, optikai rázkódásvédelem, valamint 3 hüvelykes kijelző áll szemben, radásul ahogy a G11-ben, úgy az S90-ben is az új, alacsony zajszintet ígérő CCD-szenzor található. A fényképező az intelligens témaválasztó mellett kézi beállításokat is kínál, emellett tömörítetlen RAW-állományok rögzítését is lehetővé teszi.

\"\"

Az új fényképezők között két stabilzált optikával szerelt, 720p felbontású videókat rögzíteni képes IXUS is bemutatkozott. Az IXUS 120 IS és az IXUS 200 IS közül utóbbi az érdekesebb, ez a fényképező az első Canon gép, mely érintésérzékeny kijelzővel rendelkezik. A lehetőség leginkább akkor hasznos, ha a képmezőn magunk szeretnénk a fókuszt kijelölni, ekkor elég az ujjunkkal a megfelelő képrészletre mutatni. A 12 megapixeles IXUS 200-at emellett extraszéles látószögű lencsével is felszerelték, az ötszörös zoom 24 milliméteres gyújtótávolságról indul. A 339 eurós gép kistestvére a 310 eurós áron várható IXUS 120 IS, ennek a gépnek is 12 megapixeles képérzékelője van, optikája négyszeres közelítésre képes és 28 milliméteres széleslátószöget kínál.

\"\"

A nagy zoomtartomány kedvelőit a Canon két géppel is kényezteti, az SX20 IS a sikeres és igen jól szereplő SX10 IS utódaként 409 eurós áron közeleg, hússzoros közelítésre alkalmas optikája mögül egy 12,1 megapixeles képérzékelő kandikál ki. A fényképező 28 milliméteres széleslátószöget és 720p felbontású videók készítését kínálja. Az SX20 IS kihajtható, 2,5 hüvelykes, 235 ezer képpontos kijelzővel és ezzel megegyező felbontású elektronikus keresővel rendelkezik. A másik ultrazoom gép az alacsonyabb árszegmensbe pozíconált, 269 eurós SX120 IS, mely a kompakt építési formához inkább ragaszkodik, az SX20 IS-sel ellentétben ezt nagyobb zsebekbe is el lehet tenni. A 10 millió képpontos felbontás ebben a gépben 10 szeres optikai zoommal párosul, de a széleslátószögről le kell mondanunk, a fényképező 36 milliméteres látószögnél szélesebbet nem kínál.

\"\"

A bemutató során a hazánkban legkelendőbb A-sorozat új tagjait hiányoltuk és bár a felsőbb kategóriák izgalmakat hoztak, a belépőszint nem képviseltette magát friss modellekkel. Aki ezekre a fényképezőkre kíváncsi, meg kell várnia a következő híradásunkat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról