Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 12. 11:34

Még mindig várni kell az übermemória, a PRAM elterjedésére

Az Intel és az STMicroelectronics vegyesvállalata, a Numonyx csak 2011-re várja a PRAM termelésének felfuttatását. Az újszerű memória, amely a flash és a DRAM előnyeit egyesíti, már 2006 óta a láthatáron van, de a tömegtermelés és az elterjedés továbbra is várat magára.

A PRAM, azaz phase-change RAM chipekben az anyag állapotváltozásán alapul az adttárolás. Az eljárás arra a fizikai jelenségre épül, az anyagok másmilyen kristályszerkezetbe rendeződnek, ha az olvadáspontjuk feletti vagy az alatti állapotból hűlnek ki. A PRAM írásakor megváltozik az adatot tároló cella hordozóanyagának kristályszerkezete, ami befolyásolja annak elektronikus vezetési tulajdonságait. A nagy ellenállást eredményező állapot jelentheti az 1-est, az alacsony pedig a 0-t. Mivel egyik állapot fenntartásához sem kell energia, ezért a flash memóriához hasonlóan a PRAM is megőrzi tartalmát kikapcsolt állapotban.

A PRAM tranzisztorok helyett diódákat alkalmaz, amelyek kisebbek, így adott csíkszélességű technológia mellett a PRAM lapkák nagyobb adatsűrűséget és kapacitást nyújthatnak a flash és DRAM chipeknél, emellett jóval gyorsabbak is. Mivel az anyag termikus állapotváltozására építő PRAM nem tárol elektromos töltést, ezért sokkal ellenállóbb a bithibákkal és az elektromagnetikus sugárzással szemben, mint a flash memória, valamint fáradása is sokkal lassabb, a kutatási eredmények alapján akár a 100 millió írási ciklus elérése is lehetséges.

A PRAM lényegesen gyorsabb is a flashnél, a Numonyx műszaki vezetője, Ed Doller a kaliforniai Santa Clarában zajló Flash Memory Summiten úgy érzékeltette a sebességkülönbséget, hogy ha az adat kiolvasása 1 napig tart a PRAM-ból, akkor flash memóriával ugyanez 17 napot vesz igénybe, merevlemezről pedig 9 év elteltével érkezik meg az adat. A PRAM egyesíti a flash és a DRAM előnyeit, nagy kapacitású, gyors és kikapcsolás után sem felejt.

Egyelőre azonban a PRAM még mindig nincs tömegtermelésben, annak ellenére hogy a technológiával kísérletező cégek a félvezetőipar legnagyobbjai, például az Intel vagy a Samsung. A PRAM továbbra is butiktechnológia, előállítási költsége nagyjából tízszerese a flash memóriának, bár a félvezetőgyártási eljárások fejlődésével ez a probléma megoldódik. A Numonyx várakozásai szerint az év végére 45 nanométeres csíkszélességgel akár 1 gigabites mintadarabok is előállíthatók lesznek, de ezek még mindig csak prototípusok a kiemelt ügyfelek számára.

Ed Doller szerint még legalább 3-5 évre van szükség, hogy a PRAM elkezdhessen széles körben terjedni. A Numonyx most a Samsunggal közösen dolgozik a PRAM-ok tokozásának és interfészének szabványosításán, hogy aztán megkezdődhessen a kereskedelmi alkalmazásuk. Az egyik első érdeklődő állítólag a Nokia, a finn cég mobiltelefonjaiban a NOR és NAND flash chipeket váltaná ki PRAM-mal, de a technológia sajátosságai miatt asztali és mobil számítógépekben, szerverekben is megjelenhet, ugyanakkor leválthatja a flash memóriakártyákat, akár a merevlemezeket is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról