Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 12. 12:03

Szabadalombitorló a Word

Egy texasi bíróság szabadalombitorlás miatt megtiltotta a Microsoft Word forgalmazását az Egyesült Államokban. A redmondiak természetesen fellebbeznek.

A kanadai i4i még 2007-ben perelte be a Microsoftot szabadalombitorlásért, a cég szerint a szoftveróriás szövegszerkesztője megsérteti az XML-kezelésre vonatkozó, 1998-ban odaítélt 5,787,449 számú szabadalmat (\"Egy dokumentum felépítésének és tartalmának egymástól független módosítására szolgáló módszer és rendszer\"). A texasi bíróság az i4i-nak adott igazat és megtiltotta az egyedi XML-t tartalmazó XML, DOCX és DOCM formátumú állományokkal kompatibilis Word 2003 és Word 2007 árusítását. A tiltó határozat 60 nap múlva lép életbe -- írja a Seattle Post Intelligencer.

Az Office 2007 egyik legfontosabb újdonságának számít, hogy alapértelmezett fájlformátumai XML-alapúak, így a Word, az Excel és a PowerPoint is képes XML-ekkel dolgozni. Az i4i állítása szerint azonban a Word a cég szabadalma alatt álló technológiát használ az XML-ek kezelésére. A bíróság 200 millió dollár kártérítés megfizetése mellett arra kötelezte a Microsoftot, hagyjon fel a szabadalomsértő termékének árusításával, hirdetésével, tesztelésével, illetve támogatásával.

A Microsoft jogásza, Kevin Kutz az ítélet kapcsán elmondta, érzése szerint a vállalata megalapozottan tudta bizonyítani a bíróság előtt, hogy a Word nem sért szabadalmat és az i4i szabadalma egyébként is érvénytelen. A vállalat megfellebbezi az ítéletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról