Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 12. 16:56

Microsoft: hiába minden, az IE6 marad

Az elmúlt időszakban, és különösen az elmúlt napok során felerősödtek az Internet Explorer 6-tal szembeni hangok. A Microsoft egyik vezetője egy blogbejegyzésben szögezte le ismét: az IE6 támogatása nem szűnik meg.

Egyre több oldalon bukkan fel figyelmeztetés az Internet Explorer 6-ot használó látogatóknak, hogy a böngészőjük támogatása hamarosan megszűnhet, vagy meg is szűnt, és váltsanak egy frissebb verzióra. A magyarázat triviális, a webes szabványokkal csak elvétve kompatibilis nyolcéves szoftver jelentős extra kiadást okoz, mert a fejlesztőknek és üzemeltetőknek hosszas pepecselésbe kerül a weboldalaikat úgy összeállítani, hogy helyesen jelenjenek meg és jól működjenek.

Az IE6 eddig két legnagyobb ellenzője valószínűleg a YouTube és a Digg, melyeket havonta összesen több mint 100 millió látogató keresi fel. A YouTube közölte, hogy hamarosan megszűnik az IE6 támogatása, a Digg pedig egyes szolgáltatásaiból, mint például a kommentelés, megkezdte az elavult szoftver kitiltását, de a Facebook is váltásra buzdít. A Net Applications júliusi adatai alapán az IE6 részesedése még mindig 27 százalékon állt, bár gyorsan csökkenő tendenciát mutat. A HWSW látogatói körében az IE6 aránya mindössze 5 százalék körüli.

A Microsoft böngészőfejlesztésekért felelős csoportjának egy vezetője, Dean Hachamovitch egy blogbejegyzésben reagált az újult erővel kitört lázongásokra. Mint írja, a Microsoft bár erősen javasolja mindenkinek, hogy frissítsen az IE legutolsó verziójára, de nem kényszerítheti erre a felhasználóit. \"A döntés egy PC-n lévő szoftver frissítéséről arra a személyre tartozik, aki az adott PC-ért felelős\" - fogalmaz Hachamovitch. Ez a felelősség pedig sokszor rendkívül nagy, és komplex szempontokat vet fel egy nagy szervezeten belül, melyeknél sokszor az intranetes alkalmazásokat szorosan az IE6-re optimalizálták, és a váltási  egyszerűen nem éri meg a költségeket, de legfőképpen nem a kockázatokat.

A vezető azt is leszögezi, hogy a Microsoft nemcsak nem kényszerítheti az IE6 felhasználóit a váltásra, de az IE6 támogatásának befejezése sem opció számára, ugyanis a Windows XP-vel együtt 2014 áprilisáig kötelezettsége van arra, hogy karban tartsa annak kódját, foltozza a biztonsági réseket. Állítja, sokan elvárják, hogy továbbra úgy működjenek azok a szoftverek, melyek a rendszerrel érkeztek, úgy, ahogyan korábban is. Vagyis a feladat, hogy kiszorítsák a webről az IE6-ot, a nagy weboldalak üzemeltetőire és a webes közösségre marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról