Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 10. 12:54

Már a Vodafone is kínál netbookot mobilinternettel

Mától már két hazai mobilszolgáltató kínálatából választhatnak az előfizetők, ha mobilinternet mellé 3G-s modemet is tartalmazó, akciós árú netbookot akarnak vásárolni. A T-Mobile után a Vodafone is kínál ilyen konstrukciót, a brit tulajdonban álló cég a Dellel kötött szerződést a mini hordozható számítógépek forgalmazására.

A netbookok sikeréhez a nagyobb piacokon nagy mértékben hozzájárult, hogy a gyártóknak sikerült maguk mellé állítaniuk a mobilszolgáltatókat: a két termék -- a mobilinternet és a hordozható számítógép -- összekapcsolása kézenfekvő volt, hiszen a könnyen mobilizálható kis számítógépeket eredendően is internetezésre álmodták meg az ötletgazdák, a kezdeti konfigurációkra jellemző WLAN-kapcsolat mellett pedig hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a mobilhálózatok lényegesen nagyobb szabadságot kínálnak a felhasználóknak.

\"\"

Netbookot mobilinternet-előfizetés mellé először a T-Mobile kínált hazánkban. A szolgáltató tavaly novemberben vezette be kínálatába az Acer Aspire One típusú, 8,9 hüvelykes kijelzővel ellátott, 3G-s modemmel is felszerelt netbookját. A Vodafone akkori tájékoztatása szerint a cégnél már tavaly év végén kidolgozás alatt állt egy hasonló konstrukció, az operátor végül csak most vezette be kínálatába a netbookos csomagokat.

A szolgáltató IT-értékesítési partnereinél a Dell Inspiron Mini 9-es netbookjait választotta ki az új konstrukciókhoz: a gép paraméterei hasonlóak a T-Mobile által kínált Aspire One-éval, azaz éppúgy 8,9 hüvelykes kijelzőt és 1 GB memóriát tartalmaznak a konfigurációk, a Dell Mini 9-ben viszont nem merevlemez, hanem 8 gigabájtos SSD található. A gépeket Windows XP operációs rendszerrel szállítja a gyártó, valamint az alapfelszereltségnek természetesen itt is része a beépített (HSUPA-képes) 3G-s modem.

A Vodafone saját webshopjában és bolthálózatában két további modell is kapható: a Dell Inspiron Mini 10 és Mini 10 HD nagyobb, 10 hüvelykes képátlójú kijelzőt (utóbbinál ez HD-képes) kapott, emellett a Mini 9-énél nagyobb kapacitású akkumulátorral és SSD helyett 160 gigabájtos merevlemezzel rendelkezik.

A Dell Inspiron Mini netbookok mellé három díjcsomagot kínál a Vodafone, a Netbook Basic, Netbook Medium és Netbook Extra csomagok rendre 2, 6 és 12 GB adatforgalmat tartalmaznak (a havi limit túllépése után lassítja az elérés sávszélességét a szolgáltató), és 7900, 9900 és 11 900 forintba kerülnek -- ez egyébként 4000 forintos törlesztést jelent havonta, azaz az ügyfél két év alatt a havidíjak mellett 96 000 forintot fizet vissza a szolgáltatónak. A konstrukció kizárólag két év hűségidővel vehető igénybe (ennyi jótállás vonatkozik egyébként a netbookokra is), az induló ár mindhárom csomagnál 9900 forint (Inspiron Mini 9), 19 900 (Inspiron Mini 10) és 24 900 (Inspiron Mini 10 HD).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról