Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 6. 12:23

Webes videóban erősít a Google

A Google valamivel több mint 106 millió dollárnyi saját részvényért megvásárolja a videotömörítési szoftvereket és technológiát fejlesztő On2 Technologies vállalatot. A cég elérhetővé tette a Chrome új bétáját is, ami az ígéret szerint jóval gyorsabb az elődöknél.

Mire kell az On2 a Google-nak?

Az On2 termékei és technológiái számos helyen megtalálhatók egyes Adobe, Nokia, Sun és Sony termékekben, noha a legtöbben nem is tudnak róluk. A webes óriás egyelőre nem nyilatkozott arról, pontosan hogyan kívánja használni az On2 termékeit és technológiáit, Sundai Pichai termékmenedzser mindössze annyit mondott, hogy a videó mára a web elengedhetetlen részévé vált és egy jó minőségű videotömörítési technológiának be kell kerülnie a \"web platformba\".

Kézenfekvőnek tűnik, hogy az On2-t a YouTube-on veti be a Google, a videotömörítési technológia lehetővé tenné a jobb minőségű klipek tárolását kisebb helyen, illetve a lejátszásukhoz is kisebb sávszélességre lenne szükség, akár korlátozott sávszélességű mobil szélessávú hálózaton is élvezhető a tartalom. Egy olyan forgatókönyv sem kizárt, hogy a Google oldalain az On2 váltja majd le a H.264-et, bár ennek ellentmond, hogy a H.264 ma már széles körben elterjedt.

Az sem lehetetlen, hogy a Google a nagyobb térnyerés érdekében meg fogja nyitni az On2 termékeinek és technológiáinak kódját, mint ahogy ezt korábban más szoftverekkel tette, például az Android mobiltelefonos szoftverplatformmal. A VP3-as kodeket még maga az On2 tette nyílttá, de még 2001-ben, azóta a kodek a 8-as változatnál tart, bár egyelőre ez még csak béta stádiumban van. A VP8 egyik legfontosabb újdonsága a párhuzamos dekódolás, amely kihasználhatja a többszálú vagy többmagos processzorokat. Összességében egyelőre nehéz lenne megmondani, mire kell a Google-nek az On2, vannak, akik szerint a felvásárlásnak egyáltalán nem lesz különösebb hatása az iparra.

Új Chrome béta

A Google az On2 felvásárlása mellett bejelentette a Chrome új bétaváltozatát. A vállalat azt ígéri, az új verzió harmadával gyorsabb a jelenleg elérhető stabil változatnál. részben támogatja a HTML5-öt, fejlesztettek a fülek kezelésén, az Omniboxon, emellett végre egyedi témákkal is el lehet látni a böngészőt, megváltoztatva a kinézetét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról