Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 5. 15:55

Egy év múlva jöhetnek a színes e-könyvolvasók megfizethető áron

A Sony két új e-könyvolvasót jelentett be tegnap, a PRS-300 és a PRS-600 még ebben a hónapban eléri az üzleteket az Egyesült Államokban. Az AU Optronics LCD-gyártó jövő év végére már színes e-papírt tömeggyártását ígéri.

Új modellek

A két könyvolvasó közül a nagyobbik 6 hüvelykes érintőkijelzővel rendelkezik, azonban a PRS-700 elődmodell háttérvilágítását elhagyta a gyártó, hogy javítsa a megjelenítő érintésérzékenységét, illetve csökkentse a tükröződést. Az olvasó saját memóriája 512 megabájtos, ebből 440 megabájt a szabadon használható kapacitás, amely a cég szerint 350 könyv tárolására elég, de Memory Stick és SD-kártyákkal bővíthető. Az érintésérzékeny kijelzőre a felhasználó írhat, jegyzetelhet, ezeket pedig később el is mentheti, PC-re másolhatja. A kisebbik  PRS-300 kijelzője 5 hüvelykes és nem is érintésérzékeny, a navigációt alul és jobbra található gombokkal lehet vezényelni. A memória ebben a modellben is 512 megabájtos, de nem bővíthető. Mindkét olvasóra USB2.0 porton keresztül lehet feltölteni a könyveket, amelyek PDF, Word, BBeB és EPUB formátumúak lehetnek. Egy akkutöltéssel két hétig használhatók a gépek.

A Sony korábbi elektronikuskönyv-olvasói 399 és 269 dollába kerültek az Egyesült Államokban, az újdonságok ára azonban \"mindössze\" 299 és 199 dollár, azaz jóval megfizethetőbbek, a 6 hüvelykes változat épp annyiba kerül mint az Amazon népszerű Kindle 2-je, az 5 hüvelykes pedig 100 dollárral olcsóbb annál. Igaz, a Kindle képes vezeték nélküli szélessávú kapcsolaton keresztül könyveket letölteni, míg a Sony olvasója nem. A japán cég már ígéri egy Wi-Fi vezérlővel ellátott változat érkezését is, amely a Wall Street Journal bennfentes forrása szerint még 2009-ben boltokba kerülhet.

\"\"

Ezzel kapcsolatban egyébként néhány hete komoly botrány tört ki a felhasználók között, a jogtulajdonosok ugyanis váratlanul visszavonták Orwell műveinek elektronikus licencét, az Amazon pedig a felhasználók értesítése nélkül, távolról törölte a már megvásárolt könyveket az olvasókról. A cég persze visszafizette a könyvek árát, de a felhasználók körében érthető módon nagy felháborodást váltott ki az eset.

Árcsökkenés kell

Az árak csökkenése hozhatja meg a régóta várt áttörést az elektronikus könyvek számára. A forradalmár egyértelműen a világ legnagyobb online könyvesboltja, az Amazon, amelynek Kindle nevű készüléke lényegében a bemutatás óta folyamatosan hiánycikk. A sorozat legújabb tagja a Kindle DX, amelynek 10 hüvelykes kijelzője van, PDF-állományokat is meg tud jeleníteni, az ára pedig 498 dollár. A Forrester Research előrejelzése szerint az Egyesült Államokban idén 3 millió elektronikus könyvolvasót értékesítenek, 2013-ra azonban már 13 millióra nő ez a szám.

Az igazi tömegcikké válás előtt álló egyik legfontosabb akadály a kijelzőként használt e-papír drágasága, valamint a technológia fejletlenségéből adódó korlátok, például hogy a keveset fogyasztó és nagyon vékony e-papírra épülő kijelzők nem színesek és kis felbontásúak. A Sony új modelljeiben 800x600 pixeles kijelzők dolgoznak, ez szövegolvasáshoz még megfelelő, de ábrák, rajzok megjelenítéséhez már kevés lehet. A világ legtöbb LCD-kijelzőjét eladó cége, a tajvani AU Optronics azonban jövő év végére már a színes e-papírjának sorozatgyártását ígéri, vagyis hamarosan az elektronikus olvasók kijelzője is színes lehet. Jelenleg egyetlen színes kijelzős olvasó van a piacon, a Fujitsu FLEPia ára azonban 1000 dollárnak megfelelő jen. Az AU Optronics megjelenésével a színes olvasók árai pár éven belül a mostani monokróm modellekét közelíthetik.

A Samsung is beszáll

A hét végén egyébként a Samsung is bejelentette saját könyvolvasóját, a korábban Papyrus kódnéven ismert SNE-50K azonban kezdetben kizárólag Dél-Koreában lesz kapható. A vállalat a készülék kezelőfelületét egy nagy koreai könyváruházzal közösen fejlesztette ki. A Kyobo Bookstore Company várakozásai szerint az 48 millió lakosú Dél-Koreában jövőre 817 millió dolláros lesz az e-könyvek piaca, 2012-ben pedig ennek több mint kétszerese. A Samsung ígérete szerint a jövő januári CES-en rukkol elő azzal a könyvolvasóval, amelyet a nemzetközi piacon is értékesít majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról