Szerző: Koi Tamás

2009. július 31. 14:03

Jövőre indul Európa első 3D-s tévécsatornája

Nagy-Britannia egyik legnagyobb műholdas műsorszórója bejelentette, hogy jövőre elindítja a szigetországban saját 3D-s tévécsatornáját, melyen mozifilmek, valamint részben saját gyártású kulturális és sportprogramokat sugároznak majd.

A BSkyB 3D-s csatornájának vételéhez a vállalat HD-képes Sky+ HD beltéri egységével kell rendelkeznie az előfizetőnek, ez azonban önmagában nem elég a 3D-s élmény élvezetéhez: speciális televíziókészülék is kell, valamint itt is -- akárcsak a 3D-s mozikban -- elmaradhatatlan a polarizációs szemüveg.

Az angol szolgáltató az előző évhez képest megduplázta azon előfizetőinek számát, akik a HD-adások, így a jövőre induló 3D-s tévécsatorna vételére alkalmas set-top boxszal rendelkeznek: a BSkyB-nek jelenleg 1,31 millió HD-s előfizetője van. Többek között ez adta az alapot a 3D-s fejlesztés beindítására, jóllehet kezdetben kevéssé valószínű, hogy a térbeli képet nyújtó szolgáltatás iránt elsöprő érdeklődés mutatkozik majd.

Ennek elsődleges oka, hogy a 3D-s tévéadások megtekintéséhez le kell cserélni a televíziót, ami jelenleg legalább 2500 angol fontos (ez napi árfolyamon több mint 770 ezer forint) beruházást igényel. A BSkyB-nél remélik ugyanakkor, hogy a 3D-s tévéadásokhoz szükséges készülékek ára a szolgáltatás terjedésével hamar mélyrepülésbe kezd majd, a speciális tévék így végül nem kerülnek majd sokkal többe, mint a hagyományos plazmatévék.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 3D-s tévécsatorna vételéért milyen előfizetési díjat kér majd a szolgáltató, a műsorok magas gyártási költsége azonban egyelőre azt sugallja, nem lesz olcsó mulatság a 3D-s tévé. A háromdimenziós mozgóképet ugyanis speciális, két lencséből álló nagyfelbontású kamerákkal rögzítik, a 3D-s adás továbbítása emellett extra terhet ró az adásláncra is, hiszen az információt lényegében duplázva kell elküldeni. A térben egymástól eltolt képekből végül a néző szeme elé kerülő polarizációs lencsék (3D-s szemuvegek) varázsolnak háromdimenziós képet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról