Szerző: Koi Tamás

2009. július 31. 12:26

Egymilliárd letöltéshez ért a Firefox

Várhatóan fél napon belül mérföldkőhöz ér a Mozilla alapítvány legnépszerűbb alkalmazása, a Firefox webböngésző: a program letöltésszámlálója a jelenlegi ütem szerint még pénteken eléri az egymilliárdot -- ez olyan rekord, amit aligha sikerül másnak egykönnyen megismételnie a szoftveriparban.

A Firefox öt évvel ezelőtt kezdte pályafutását, az új böngésző az Internet Explorer gyakorlatilag teljes hegemóniáját igyekezett megtörni, azóta kijelenthető, hogy sikerrel. A többplatformos program 2005-ben már tíz százalék piaci részesedéssel bírt, mostanra pedig 30 százalék fölé tornászta a részesedését, miközben az Internet Explorer globális piaci részaránya mára 60 százalék alá süllyedt.

A program letöltését jelenleg másodpercenként nagyjából hússzor indítják el, a Mozilla szervereinek letöltésszámlálója pedig 330 ezer híján eléri az egymilliárdot. A Firefoxot azonban vélhetően ennél lényegesen többször töltötték le a különböző tükrökről, ettől függetlenül lényeges szempont, hogy a letöltésszám önmagában nem fedi a felhasználók számát, hiszen egy felhasználó egynél többször is letölthette számítógépére, számítógépeire a böngészőt.

A Firefox jelenleg a 3.5.1-es stabil verziónál jár, az egymilliárd letöltés alighanem már rég összejöhetett volna, ha végleges, 3.5-ös változatra nem kell az eredetileg tervezettnél jóval tovább várni. Az új kód fejlesztése sokáig húzódott, és csak június 30-án jelent meg a végleges, 3.5-ös verzió, amely nem is tudta megismételni a 3.0-s kiadás tavalyi rekordját: a programot az első másfél napban 6,5 milliószor töltötték le a Mozilla szervereiről, a Firefox 3.0 azonban már az első 24 órában túl volt a 8,3 millió letöltésen.

A Mozilla böngészője ettől függetlenül nemcsak a böngészők mezőnyében, hanem a teljes szoftverpiacon rekordgyanús eredményt ér el, ha átlépi a bűvös egymilliárdos határt: eddig egyetlen szoftverből (beleértve az összes korábbi verziót) sem töltöttek még le ennyit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról