Szerző: Bizó Dániel

2009. július 30. 18:07

Tovább folyik a harc a Skype p2p technológiájért

Az eBay szerint ellehetetlenülhet a világ legnépszerűbb VoIP-szolgáltatása, ennek azonban inkább csak elvi lehetősége áll fenn, semmint gyakorlati veszély fenyegetne.

Mint ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, az eBay szeretné eladni a Skype-ot, melynek felvásárlása az aukciós oldal eddigi legnagyobb hibájának bizonyult. Az áron felül értékesítő alapítók is jelentkeztek vevőként, hogy ismét kaszálhassanak találmányukkal, és sikerük érdekében licencmegvonással sakkban próbálják tartani az eBayt.

Negyedéves jelentésében az eBay külön kitér a Joltiddal folytatott jogi vitára, mely a Skype peer-to-peer technológiájának jogtulajdonosa. Az eBay szerint a licencelési kifogások körüli tárgyalásokat követően ez év márciusában a Skype panaszt emelt az angliai Törvényszéken. Erre a Joltid értesítette a dotkom céget, hogy felbontja a két fél közti licencmegállapodást, mely a peer-to-peer kommunikációs technológia használatáról szólt, mégpedig arra hivatkozva, hogy a Skype megsértette szellemi tulajdonhoz fűződő jogait, és bizalmas információkat kezel a forráskód birtoklásával, használatával és módosításaival. A Skype kérte a Törvényszéket, hogy nyilvánítsa érvénytelennek a Joltid követeléseit. A tárgyalás 2010 júniusára lett kitűzve.

Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC) számára benyújtott eBay-dokumentum úgy fogalmaz, hogy bár a Skype biztos jogi pozíciójában, fennáll a lehetősége, hogy rá nézve kedvezőtlen kimenetele lesz a vitának. Éppen ezért a Skype megkezdte egy teljesen saját peer-to-peer kommunikációs technológia kifejlesztését, ugyanakkor természetesen ennek eredményessége sem biztosított. Amennyiben a Skype nem tud megegyezni a Joltiddal, és elveszti a jogokat technológiájának használatára, miközben sikertelenül zárul a saját megoldás kifejlesztése is, és máshonnan sem tud megfelelő szoftvert szerezni, úgy a Skype működése a jelenlegi formájában valószínűleg nem lesz lehetséges -- mindez azonban inkább egy kockázat jogilag kötelező kommunikálása, semmint reális kimenetel.

Nem kell a Skype

Az eBay idén áprilisban jelentette be hivatalosan is, hogy szándéka szerint tőzsdére vinné a még 2005-ben felvásárolt Skype-ot. A cég ezzel beismeri, hogy tévedés volt a VoIP-szolgáltatás integrálására tett próbálkozás, mely összesen 3,1 milliárd dollárjába került a cégnek. Az eredeti elképzelések szerint a Skype segítette volna az eBay kereskedelmi platformját azáltal, hogy összeköti a vevőt és az eladót. A elképzelés azonban tökéletesen tévesnek bizonyult, semmiféle szinergia nem jelentkezett a két tevékenység közt, így a kifizetett stratégiai prémiumot is elbukta a cég, és 1,4 milliárd dolláros értékvesztési leírást volt kénytelen elkönyvelni.

A tőzsdére vitel bejelentése egyúttal felhívás is a keringőre a vállalati és befektetői világ felé. A Skype iránt számos szakmai, egységes kommunikációs termékeket és szolgáltatásokat kínáló vállalat, vagy eredendően telekommunikációs cégek is érdeklődhetnek, de ott vannak a magántőkés csoportok is. Az eBay ezzel együtt üzenetet küldött a háttérben ügyködő alapítók felé is, akik a New York Times és a Wall Street Journal korábbi értesülései szerint tárgyaltak a vállalattal egy esetleges tranzakcióról, a pénzügyi részletekkel kapcsolatos elképzelések azonban túlságosan is távol estek egymástól ahhoz, hogy létrejöjjön egy egyezség.

Nem finomkodnak azonban az alapítók, Niklas Zennström és Janus Friis. A Skype a szintén az általuk alapított Joltid kezében lévő peer-to-peer technológiát használja, és ezt a használati licencet jogsérelemre hivatkozva a Joltid nemrég megvonta az eBaytől. Mindez egyértelműen arra irányul, hogy az eBay kénytelen legyen eladni a Skype-ot, méghozzá az alapítóknak, akik egy magántőkés csoporttal álltak össze. Céljuk kétségtelenül az, hogy elriasszanak esetleg rivális vevőket, és letörjék az árat. Az eBay legalább 2 milliárd dolláros árat akar látni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról