Szerző: Bizó Dániel

2009. július 29. 16:22

A PC-piac látszólag túl van a válságon

Valamivel több mint két hónapja írt róla a HWSW, hogy az elektronikai ipar a kezdeti sokkot követően gyors ütemben lábal ki a válság hatásaiból, ami egyúttal a szélesebb gazdasági környezet általános javulására is utal. A jelek szerint ezzel tandemben a PC-piac is hamarosan visszanyeri erejét, ami bizakodásra adhat okot az IT-szakma számára.

Tekintve, hogy a szállítási lánc elején találhatóak, elsőként a félvezető- és optoelektronikai ipar jelezte, hogy az év első felében elérte a gazdaság a mélypontot, és megkezdődött a piaci viszonyok normalizálódása. Most az átfogó világgazdasági jelenléttel bíró PC-ipar adja jelét annak, hogy túl vagyunk a nehezén, és már felfelé vezet az út. Az IDC második negyedéves számai alapján a PC-piac a vártnál kevésbé esett vissza, és minden régió hozta vagy felülmúlta a várakozásokat, köszönhetően a reméltnél erősebb fogyasztói költekezéseknek -- a cégek továbbra is szűkmarkúak.

A kedvező második féléves kilátásoknak köszönhetően a PC-iparban érdekelt vállalatok megkezdték bővíteni létszámaikat, adta hírül múlt héten a Digitimes. Az Asustek, Pegatron, Foxconn, de az Intel és az NVIDIA is már toboroz tajvanon, mivel végpiaci kereslet kezd magához térni, így szükség van értékesítőkre, valamint ismét vannak források új kutatás-fejlesztési mérnökökre. Részben a hatalmas kínai gazdasági élénkítőcsomagnak köszönhetően a Japán nélkül kalkulált távol-keleti régió már a második negyedév során növekedést mutatott éves szinten is.

A Digitimes úgy tudja, az Acer saját várakozásai szerint negyedéves szinten 15-20 százalékkal tudja növelni notebookszállításait, elsősorban az elmúlt hetekben erősödő nyugat-európai piacoknak köszönhetően, és a növekedés elérheti a 30 százalékot is -- igaz, a vállalat nem biztos, hogy jó indikátora a piac egészének, ugyanis szakadatlanul az átlagot messze meghaladó növekedési ütemet mutat fel, ez a fajta negyedéves növekmény azonban még az Acertől is szokatlanul nagy.

A kereslet emelkedését jelzi ugyanakkor a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója is. Barry Lam, a Quanta Computer alapítója és igazgatótanácsának elnöke szerint vállalatának teljes második féléves kapacitása lekötött már, vagyis az ipar erős évvégi kereslettel, valamint folytatólagosan javuló 2010-zel számol. Szintén az általános fogyasztási kedv javulására utal a grafikus piac. A második negyedévben az elsőnél 31 százalékkal több grafikus chipen adtak túl a gyártók, mindenféle átütő termékrajt vagy jelentősebb leárazás nélkül is. A következő negyedévekre az Intel és a Microsoft egyaránt erősödő értékesítéssel kalkulál, miután a ellátási láncban elfoglalt helyüknek megfelelően az első, illetve a második negyedév során elérték a mélypontot -- sőt az Intel második negyedéve már a vártnál jobban sikerült.

A jelek tehát arra mutatnak, hogy a PC-piac legalábbis rövid időn belül kilábalni látszik a válság okozta sokkból, és az ünnepi szezonra már régi formájában tetszeleghet, a Gartner szerint már éves növekedést is fel fog mutatni, jövőre pedig már erőteljes növekedésnek indulhat, meghaladva a válság előtti szintet is. Az IT-ipar számára némi üröm az örömben, hogy a jelenlegi helyzet szerint a fogyasztói piac jár a fellendülés élén, és a vállalati piac csak 2011-ben mutatnak csak jelentős ütemű éves növekedést, becsli az IDC. Igaz, a nagyvállalati piacon utazó EMC szintén javuló tendenciákról számolt be második negyedévében, melynek forgalma és nyeresége is felülmúlta az első negyedévest, mégha éves szinten csúnyán vissza is esett -- a várakozások szerint a nagyvállalati piacon a fellendülés később indul be, lassabb és elnyújtottabb lesz a fogyasztói szegmenshez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról