Szerző: Bizó Dániel

2009. július 29. 18:32

Kulcsrakész alkalmazáskonténerek SUSE-alapokon

Bejelentette szoftverfejlesztőknek szánt SUSE Appliance Programját a Novell. A vállalat így kívánja segíteni a független szoftvergyártókat, hogy alkalmazásaikat azonnali futásra felkészített rendszerkonténerekbe csomagolva árulják, melyek egyes vélemények szerint a jövőbeni nagyvállalati és publikus cloudok alapjait adják.

Az Appliance Program révén az alkalmazásokat fejlesztők olyan célgépeket, úgynevezett appliance-eket hozhatnak létre, melyek egy feladatra szabott SUSE Linux Enterprise Server (SLES) operációs rendszeren (Linux Enterprise JeOS) egy vagy több előtelepített alkalmazást futtatnak. Az appliance mögötti logika, hogy leegyszerűsítse és felgyorsítsa az alkalmazások újabb példányainak vállalati infrastruktúrába telepítését, vagy ellenkezőleg, azok eltávolítását.

Saját, specializált rendszerképpel rendelkezvén ezek az alkalmazásspecifikus gépek nem igényelnek hosszadalmas telepítési és konfigurálási procedúrát, ideális esetben akár percek alatt rendelkezésre állhatnak. Az alkalmazások közti teljes szoftveres izoláció ráadásul fokozott megbízhatóságot és a biztonságot is eredményez, egy-egy sikeres támadás vagy összeomlás nem terjed tovább, ráadásul a visszaállítás is gyorsan megtörténhet egy újabb példány hadrendbe állításával, és az adatok visszatöltésével.

A konténerszerű kezelés rendkívüli rugalmasságot tesz lehetővé a felhasználók és szolgáltatók számára egyaránt, hiszen egy virtualizált és centralizált környezetben néhány kattintással rendelkezésre bocsáthatóak új alkalmazások, melyek a vállalat vagy a szolgáltató IT-felhőjében futnak valahol. A Novell egyúttal bejelentette, hogy az Appliance Program támogatja az Amazon EC2 cloudját, így SLES rendszerképet vagy alkalmazáskonténereket is létre lehet hozni majd benne.

Az olyan technikai eszközök nyújtása mellett, mint amilyen a appliance-ek létrehozását segítő Studio Online és KIWI, a Novell technikai támogatást is kínál, továbbá marketingben is segíti az appliance-eket értékesítőszoftverfejlesztőket és megoldásszálítókat, többek közt az árazás kialakításában is. A jövőben olyan fejlesztések várhatóak, melyekkel az appliance-ek életciklusát is szabályozni lehet. A programot számos neves szoftvergyártó támogatta a bejelentéskor, köztük az Adobe, az IBM, az Ingres, az SAP és a VMware is. További részletek a Novell oldalán olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról