Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 29. 11:34

Kipróbáltuk: 2009-es MacBook Pro

Az Apple júniusban frissítette noteszgépeit, a Worldwide Developers Conference alkalmából megújult a 15,4 hüvelykes MacBook Pro, illetve a 13,3 hüvelykes aluházas MacBook is, amelyet mostantól szintén MacBook Prónak hívnak. A HWSW szerkesztőségébe mindkét gép ellátogatott.

A tavaly ősszel bemutatott unibody MacBook Próhoz képest külsőre minimálisan változott az új modell, éles szeműnek kell lennie annak, aki távolról ki szeretné szúrni a különbségeket. Az egyik változás, hogy a 17” modellhez hasonlóan már a 15,4” és a 13,3” változat is fixen beépített, nem cserélhető akkumulátort tartalmaz, a másik újdonság pedig az SD kártyaolvasó megjelenése a jobb szélen.

Két tojás

A 13,3” MacBook Pro nem is a korábbi MacBook leszármazottja, sokkal inkább a 15,4” modell kicsinyített változatának tekinthető, külsőre szinte semmi eltérés nincs a két gép között, a 13,3” változatról hiányzik a mikrofonbemenet, ez buktatja le a gépet, meg persze a kisebb mérete. A fedelet felnyitva láthatóvá válik a másik árulkodó nyom, a bal oldalon egy apró mikrofon. Egyébként a két gép teljesen egyforma, azonos a házuk, azonos a háttérvilágítással ellátott billentyűzetük is, pedig a 15,4” változat igazán kaphatott volna nagyobbat. A háttérvilágítás egyébként a kijelző kávájában található 1,3 megapixeles iSight webkamera által látott kép alapján kapcsol be vagy ki, s ez alapján módosul a kijelző LED-háttérvilágításának fényereje is: sötétben értelemszerűen elsötétül a kijelző.

 

\"\"

 

 

Hardverét tekintve a két gép nagyon hasonló, mindkettőben az NVIDIA GeForce 9400M integrált chipkészlete szolgálja ki a Core 2 Duo processzort és a DDR3 memóriát. Szerkesztőségünk a 13,3 és 15,4 hüvelykes modellcsalád alapváltozatait próbálhatta ki. A kisebbik gépben 2,26 GHz-es Core 2 Duo processzor (P8400), 2 gigabájt 1066 MHz-es DDR3 memória és 160 gigabájtos merevlemez volt, a nagyobbikban 2,53 GHz-es (Core 2 Duo P8700) processzor, 4 gigabájt memória és 250 gigabájtos háttértár dolgozott. Említésre méltó különbség még, hogy a 15,4” változat kijelzője 1440x900 pixel felbontású, a 13,3” modellé csak 1280x800. Ami azonos: DVD-újraíró a jobb oldalon, beépített Bluetooth (2.1) és draft-n Wi-Fi, iSight kamera a kijelző fölött, 2 USB-port, Ethernet-csatlakozó, mini DisplayPort-csatlakozó (adapter csak külön vásárolható), SD-kártyahely a bal széles. Egy ilyen új és drága noteszgéptől eSATA-csatlakozót is elvárhatnánk, ez azonban nincs az új MacBook Próban.

 

\"\"

 

 

Tavaly ősszel már próbáltuk a 15,4” MacBook Prót, a mostani gépek számos tekintetben megegyeznek azzal. A kijelző továbbra is erősen tükröződik, ami rendkívül zavaró ha nem fehér hátterű weboldalakat nézünk vagy fehér hátterű dokumentumokkal dolgozunk, a sötét jeleneteket tartalmazó játékokat (pl. Doom) vagy horrorfilmeket pedig csak lámpaoltás után érdemes elindítani. A gépek viszonylag nagy méretük ellenére csak 2 USB-portot tartalmaznak, ennél már 10 hüvelykes kijelzővel szerelt aprócska netbookok is többet kínálnak, ám azt mindenképp az MacBook Prók javára kell írni, hogy a több ujj érzékelésére képes hatalmas touchpadjük nagyon jó.

Az egy darabból forgácsolt alumíniumház impozáns megjelenést biztosít, de leejtéskor alighanem sérülékeny és a gép erőteljes terhelésekor zavaróan felmelegszik, főképp bal hátul, ahol a processzor található. Az akkumulátor fix rögzítése a nagyobb kapacitás mellett sajnos a burkolat lecsavarozása nélkül lehetetlenné teszi a merevlemez cseréjét és a memóriabővítést is, ezekhez le kell szedni az egész burkolatot. (Cikkünkben itt korában tévesen állítottunk, hogy ez a beavatkozás garanciavesztéssel jár, köszönjük a MacBolt.hu észrevételét)

 

 

\"\"

 

 

 

Melyik a jobb?

Tesztünkben elsősorban arra voltunk kíváncsiak, vajon a két szinte teljesen egyforma gép közül melyik a jobb notebook. Első szempont a hordozhatóság, ebben a versenyben nagyobb méretei és nagyobb tömege miatt a 15,4” gép hátrányból indul, a 2463 grammos gép töltővel együtt már 2700 grammot nyomott nem patikapontos mérlegünkön, ez már szerintünk bőven túlvan azon a határon, amit még kényelmesen elbír az ember mondjuk egy több átszállással terhelt interkontinentális repülőút alatt. A kisebbik notesz 2030 grammot nyomott ugyanazon a mérlegen, a hozzá adott töltővel együtt pedig 2268 grammon állította meg a digitális mérleg képzeletbeli nyelvét. Nem csak könnyebb, kisebb is a 13,3” modell, utazáshoz feltétlen jobb, a 15,4” változatot aligha tudjuk egy repülőgép ülésének háttámlájára szerelt aprócska asztalon kinyitni.

 

\"\"

 

A 15,4” testessége rögtön az előnyére válik amikor figyelembe vesszük, hogy a nagyobb házba nagyobb akkumulátor fért el, egy 6700 mAh-s (73 Wh) lítiumpolimer áramforrás szemben a 13,3” változat 5500 mAh-s (60 Wh) akkujával. A nagyobb gép az erősebb hardverrel sem fogyaszt annyival többet mint amennyivel nagyobb az akkuja, így összességében ez a gép ígér hosszabb üzemidőt. Tapasztalataink szerint akár 7,5 órán át lehet vele Wi-Fi hálózaton internetezni, a kisebb gép üzemideje inkább a 6,5 órát közelítette.

Teljesítménytesztek

Végeztünk néhány teljesítménytesztet is, először lefuttattuk a közkedvelt Cinebench R10-et, próbálkoztunk a Quake 4-gyel (HOCdemo) és a Quake 3 motorjára épülő ingyenes Counter-Strike klónnal, az Urban Terrorral (tutorial demo), illetve PhotoShop CS4-gyel is megdolgoztattuk a masinákat. Egy 22 megapixeles fotót 300 százalékra nagyítottunk, jobbra forgattunk 13 fokkal, majd ráengedtük a Cutout szűrőt, s a futási időket feljegyeztük.

Cinebench R10 (pontszám)
\"\"

Játéktesztek (fps)
\"\"

Adobe Photoshop CS4 (sec)
\"\"

Nem meglepő módon a papíron erősebb 15,4” MacBook Pro volt a sebesebb a két gép közül, a Cinebenchben és a játéktesztekben valószínűleg a kicsit gyorsabb CPU miatt, a Photoshop-tesztben pedig a kétszer akkora memória miatt. A mai memóriaárak mellett 4 gigabájtnál kevesebb RAM-mal notebookot venni butaság, sajnos azonban Magyarországon a 13,3” MacBook Prót nem lehet 4 vagy 8 gigabájttal kérni. Az Apple.com lehetőséget ad a bővítésre, a magyar kereskedők (Apple.hu, XMS.hu) azonban valamiért sem a memória, sem a merevlemez nagyobbra cserélését nem engedélyezik vásárláskor, marad az utólagos bővítés.

Túl nagy a felár

Melyik MacBook Pro ajánlható a kettő közül? Ha fontos szempont a hordozhatóság, akkor a 13,3” változatot érdemes beszerezni 352 ezer forintért (utólagos memóriabővítés mindenképp ajánlott), de ha a vevő a nagy kijelzőre hajt és nem szempont a vásárlásnál hogy a gép nagyobb és nehezebb, nyugodtan válassza a 15,4” verziót, bár szerintünk az 1440x900 pixeles kijelző, a némileg gyorsabb processzor és a nagyobb merevlemez nem éri meg a közel 140 ezer forintos árkülönbséget.

Sajnos a MacBook Prók termelőeszközként való bevetését erőteljesen korlátozza, hogy csak 1 év garancia van rájuk, amely bővíthető ugyan 3 évre, de a 13,3\" modell esetén 54 ezer, a 15,4\" változat esetén 90 ezer forintért. Ezzel együtt a 13,3\" MacBook Pro ára 406 ezer forintra emelkedik, a 15,4\" változaté pedig 580 ezerre duzzad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról