Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 23. 16:25

Háromdimenziós filmek a YouTube-on

Elsőként az 50-es években jelentek meg Amerikában a háromdimenziós filmek, majd az IMAX és egyéb hasonló technológiákkal moziban bárki számára elérhetővé váltak a térhatású filmek. Az elmúlt években egyre több ütős mozifilm is áttörte a vászon síkját, sőt több mozifilm DVD-n is megjelent 3D-ben.

Egy szem nem elég

A trendről a YouTube, mint a világ legnagyobb videomegosztó szolgáltatása sem szeretne lemaradni, s a 720p bevezetése után egy újabb nagy durranással igyekszik még jobban a felhasználók kedvére tenni. A térhatású filmek népszerűek, ezt senki sem tagadhatja, s ha valami népszerű és mozgóképhez köthető, akkor arról a YouTube sem szeretne lemaradni. A bejelentés körül egyelőre nem csaptak nagy felhajtást, mindössze egy YouTube blogbejegyzésből értesülhetett a közönség az újításról.

\"Ez egy teljesen új funkció, s vannak még problémák, amiket meg kell oldani. Például a 3D videók egyelőre nem ágyazhatóak be, s a különböző formátumok finomításához szükség van az emberek segítségére\" -- írja a bejegyzés. A videomegosztó stábja azt kéri a felhasználóktól, hogy töltsenek fel minél több videót, hogy megmutatkozzon az új funkció igazi ereje. Mostantól bárki feltölthet saját videót, ami 3D-ben jelenik majd meg.

Könnyű összebarkácsolni

Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a felvételt egyszerre két kamerával kell párhuzamosan felvenni, a kamerákat pedig az emberi szemek elhelyezkedéséhez hasonló módon kell rögzíteni. A felvétel után a két videót egy szerkesztőprogrammal egymás mellé kell helyezni a képet megfelezve, mégpedig úgy, hogy a \"jobb szem\" képe a bal, a \"bal szem\" képe a jobb oldalon legyen. Ezután már csak fel kell tölteni a YouTube-ra, s a címkék közé be kell tenni a \"yt3d:enable=true\" kifejezést, amiből a rendszer tudni fogja, hogy ez egy térhatású videó szeretne lenni. Amennyiben pedig szélesvásznú a videó, akkor a \"yt3d:aspect=16:9\" címkét is hozzá kell tenni.

Így a két párhuzamos oldalt összehúzza a lejátszó, s beállítástól függően átalakítja a színeket úgy, hogy a különböző szemüvegekkel helyes térhatású kép legyen az eredmény. Sajnos a beágyazáskor még nem működik a funkció. Lejátszáskor egy legördülő menüből hét különböző szemüveg közül lehet választani, de ezek mindegyike egyelőre a régimódi kék-piros változathoz hasonló megoldás, a komolyabb oldalváltással operáló szemüvegek, mint az nVidia megoldása még nem támogatott. Emellett meg lehet nézni a filmeket külön csak a jobb, csak a bal oldalt, illetve párhuzamosan különböző nézetekkel normál 2D módban is.

Tölts fel te is!

Mivel a beágyazás még nem működik, ezért csak a YouTube belső oldalain próbálható ki a 3D, de ezen a videón egy hosszasabb magyarázat mellett lehet megismerkedni a funkcióval, illetve itt egy virág térbeli látványában lehet gyönyörködni, de a 3D-címkére rákeresve további, sőt, egyre több példa jelenik majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról