Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 20. 11:30

Adattárolási területen erősít a HP

A HP felvásárolja az elosztott adattárolási technológiát fejlesztő IBRIX vállalatot, amelynek megoldásait viszonteladóként korábban is kínálta már. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra. Az akvizíció 30 napon belül lezárulhat.

A kilenc éve alapított, magánkézben levő IBRIX által fejlesztett fürtözött fájlrendszer lényegében a Network File System (NFS) továbbgondolásának tekinthető. A Fusion nevű technológia alapja egy olyan eloszott megoldás, ahol a tárolószerverek saját fájlrendszerrel rendelkeznek és egyben a metaadatok egy részét is őrzik, ami azt eredményezi, hogy nem csak a fájlműveletek, hanem a metaadat-műveletek is elosztottak, a teljesítmény növelését nem korlátozza egy központi metaadat-szerver. Több szerver bekapcsolásával a kapacitás és a teljesítmény is nő.

A másik fontos újítása a Fusionnek, hogy a tárolt adatok megkeresése a telefonos körzetszámokhoz hasonlóan működik, amelyre épp a metaadatok elosztott elhelyezkedése miatt van szükség. Ha egy szerverhez befut egy kérés, a szerver a \"körzetszám\" alapján ellenőrzi hogy a fájl rajta található-e, ha nem, akkor egy térkép alapján a megfelelő szervernek továbbítja a kérést. Minden fájl elérése legfeljebb egy ugrással végrehajtható. A metaadatokat is csak azoknak a szervereknek kell frissíteni, amelyek az adott fájlt tárolják.

A Fusiont leginkább olyan területeken vetik be jelenleg, ahol nagy mennyiségű adatot kell tárolni és a kapacitás iránti igény is folyamatosan nő. Ezek többségükben webes szolgáltatások, például közösségi oldalak, ahová a felhasználók képeket, videókat töltenek fel, de a DreamWorks és a Pixar animációs stúdiók is ezt a megoldást használják a rajzfilmek készítésekor keletkező hatalmas mennyiségű adat tárolására. A Fusion felhasználói között gyógyszeripari cégek, távközlési szolgáltatók és bankok is vannak, amelyek adatbányászati, elemzési feladatokra vetik be a technológiát.

Az IBRIX a HP StorageWorks portfóliót fogja erősíteni, a vállalat alighanem webes közösségi szolgáltatások, mérnöki-tudományos rendszerek és cloud-infrastruktúrák építéséhez kínálja majd a Fusiont. Az IBRIX-nek alig több mint 50 alkalmazottja van csupán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról