Szerző: Koi Tamás

2009. július 17. 10:17

Megjelent a Firefox 3.5.1

Megérkezett az első frissítés a Firefox 3.5-höz, mellyel immár nemcsak az oldalak megjelenése, hanem a program indulása is jelentősen gyorsabb lett. A Firefox 3.5.1-ben kritikus sebezhetőségeket is javítanak, a Mozilla minden felhasználónak erősen ajánlja a frissítés telepítését.

Az Firefox 3.5 első frissítése az előzetes várakozásoknak megfelelően érkezett meg: a Mozilla az új böngésző június 30-i megjelenését követően pár nappal jelentette be, hogy az első hibajavítás még ebben a hónapban napvilágot lát. Ezzel a frissítéssel elsősorban azokat a hibákat javítják, melyekről már a végleges 3.5-ös verzió kiadása előtt tudtak, de a programozóknak a hajrában már nem maradt idejük a kód átírására.

A böngészőprogram 3.5.1-es verziójával kijavították azt a hibát is, mely a program lassú indulásához vezetett bizonyos windowsos konfigurációkon. Ennek oka a Firefox által használt, a biztonsági protokollok támogatásáért felelős Network Security Services (NSS) nem megfelelő implementálása: a komponens a korábbi verziókban a véletlenszerűség előállításához a Windows bizonyos rendszerkönyvtárait és az Internet Explorer átmeneti tárhelyét vette alapul, így ha ezekben a könyvtárakban sok ezer állomány volt, a program indulása akár hosszú másodpercekig is eltarthatott.

A javítás számos biztonsági hibát is befoltoz, köztük egy kritikusat, mellyel egy megfelelően felkészített JavaScript kóddal túlcsordulásos támadást lehet intézni a Firefoxon keresztül, és tetszőleges kódot végrehajtatni a gazdagépen -- erre már működő exploitot is publikáltak a milw0rmön. A Firefox 3.5 ezt követő frissítése, a  3.5.2 nagyjából két hét múlva esedékes.

A Firefox 3.5-ös verziója az első félév utolsó napján jelent meg Windows, Mac és Linux platformokra. A programot a Mozilla szervereiről eddig nagyjából 30 milliószor töltötték le, a mostani frissítés elérhető a Mozilla weboldalán, illetve automatikus és manuális frissítésként a böngészőn belül is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról