Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 3. 10:43

Kevesebb mint harmadára csökkent a PlayStation 3 gyártási költsége

Újabb információmorzsa látott napvilágot, mely alátámasztja annak lehetőségét, hogy hamarosan jelentős PS3-árcsökkentés következzen be: a Sony megerősítette, hogy a tervek szerint halad a konzol előállítási költségeinek lefaragása. A jelenlegi nem hivatalos ismeretek alapján szeptemberben gyökeresen új hardverrevízió érkezik a boltok polcaira, alacsonyabb árcédulával.

\"A költségcsökkentés a PS3 megjelenése óta igencsak jelentős, és a terveknek megfelelő\" -- fogalmazott a Sony negyedéves pénzügyi jelentésével kapcsolatban a külföldi befektetőknek tartott konferenciahíváson Oneda Nobuyuki, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója. Oneda eleinte nem akarta elárulni, milyen arányú ez a csökkentés, és mennyibe kerül egy PS3 előállítása, ugyanakkor az ismételt kérdésre elárulta, hogy \"nagyjából 70 százalék\".

Mennyi az annyi

Mit jelent ez a 70 százalék? Az iSuppli és más elemzők becslései szerint megjelenésekor a PlayStation 3 legyártása darabonként 800 dollárnál is többe került, az iSuppli becslése szerint 840 dollárba -- csomagolás, szállítás és egyéb költségek nélkül. Ennek 30 százaléka nagyjából 250 dollár lenne. Oneda azonban valószínűleg jenben kalkulálva adta meg a számot, hiszen a Sony elszámolásának alapja és költségbázisának nagy része is jenben van. A jen mintegy 20 százalékkal vált erősebbé a dollárral szemben a PS3 gyártásának megkezdése óta, vagyis dollárban számolva ennyivel drágult -- mindez azt jelenti, hogy a 250 dollárból körülbelül 300 dollár lett, ami 210 eurónak felel meg.

Ez jóval alacsonyabb, mint az iSuppli tavaly októberben elkészített új költségelemzésében megadott 449 dollár, így vélhetően Oneda már a következő hardverrevízió költségeiről nyilatkozott, mely a pletykák szerint egy fizikai kivitelezésében teljesen áttervezett, kisebb és könnyebb PS3-at takar. Ezt leginkább a Cell és RSX processzorok miniatürizációja teszi lehetővé a 45 nanométeres csíkszélességű eljárásra történő migrálással: a Cell harmadával kisebb, fogyasztása pedig 40 százalékkal esett vissza az IBM által a tavalyi ISSCC chiptervező konferencián prezentáltak alapján. A PS3 egy másik jelentős költségtényezője a Blu-ray meghajtó, melynek előállítási költsége szintén rohamosan csökken, bár még mindig a DVD-meghajtók mintegy három-négyszeresébe kerül, ami akár 30-50 dollár plusz költséget jelenthet -- a konzol árát figyelembe véve ez még mindig rengeteg.

\"\"

Gran Turismo 5, szeptember

Az Oneda által megadott 70 százalékból tippelhető költség jóval alacsonyabb, mint a konzol ajánlott 400 dolláros, valamint 350 eurós ajánlott kiskereskedelmi ára, ugyanakkor ez csak a rendszerhardver legyártásának költségeit tartalmazza, a kontrollerét, csomagolásét, szállításét nem, ahogyan a disztribútorok és boltok árréseit, valamint az ÁFA-t sem. Ezek a tételek az értékesítés helyétől függően nagyjából további 30-50 százalékkal emelik meg a végfelhasználói árat -- az amerikai piacra ez 400 dollárt, az európaira a magasabb ÁFA-kulcsok miatt 300-310 eurót jelenthet -- pontos összegek ismerete nélkül azonban mindez csak durva becslés.

Hamarosan kiderül

Mindez azt jelenti, hogy a Sony nagyjából mostanra érte el, hogy a PS3 gyártása és értékesítése nullszaldóssá válhasson az Egyesült Államokban, és akár nyereséges is lehet Európában, az euró relatív erőssége miatt. A Sony kétségtelenül egy jelentősebb, legalább 50 egységnyi árcsökkentésre készül (350 dollár és 300 euró), az Xbox 360-nal szembeni küzdelem azonban ennél nagyobb vágást is indokolttá tesz -- kérdés, hogyan néznek ki a pontos számok, és pénzügyileg mekkora a cég mozgástere.

Tekintve, hogy valószínűleg legalább további egy éven át fix maradna az ár, miközben a gyártási költségeket tovább lehet lefelé szorítani, a Sony valószínűleg kezdeti veszteségeket is bevállal, így elképzelhető ennél nagyobb csökkentés is. A Sony az erőviszonyok figyelembe vételével akár úgy is dönthet, hogy az Európában realizált nyereségből finanszírozza az amerikai árháborút, vagyis a tengerentúlon akár 300 dollárig lemerészkedhet, miközben Európában megáll 300 euró környékén -- úgy tűnik, nemsokára kiderül.

A szeptemberi árcsökkentést erősíti mindenesetre az is, hogy Michael Pachter, a Wedbush Morgan mérvadó játékipari elemzője szerint a Sony legkésőbb október elsejéig árat csökkent, valamint a kultikus, PS3-exkluzív Gran Turismo autóversenyzős játéksorozat következő, ötödik részére is szeptemberi megjelenéssel lehet előrendelést felvenni -- a Sony minden bizonnyal még a várhatóan több százezer vagy akár több millió konzol eladását stimuláló játék megjelenése előtt akarja végrehajtani az árcsökkentést, és az olcsóbb modelleket a polcokon tudni, különben a Sony által kiadott játék csak saját veszteségeit mélyítené.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról