Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 16. 14:58

Nemkívánatos a YouTube-on az Internet Explorer 6

Futótűzként terjedt el a közösségi oldalakon, hogy a YouTube sem támogatja a továbbiakban az Internet Explorer 6-os verzióját. Hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban egyelőre nem volt, a hírt azok a felhasználók kürtölték szét, akik a régi böngészővel próbáltak meg videókat elindítani, de a lejátszás előtt egy figyelmeztetést kaptak, hogy váltsanak át egy modern böngészőprogramra.

\"Hamarosan felhagyunk az általad használt böngésző támogatásával, kérünk válts át a következő modern böngészők egyikére\" -- szólt a figyelmeztetés. A YouTube számára természetesen az első számú modern böngésző a Google Chrome, de természetesen említik az Internet Explorer 8-at és a Firefox 3.5-öt is.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a hamarosan mit is jelent pontosan, de a lépés érthető a fejlesztők részéről. Az Internet Explorer 6 a Windows XP-vel együtt jelent meg, nyolc éves konstrukció, aminek működését ma már kompatibilitási hibák és rosszul megjelenő weboldalak mérgezik. Elsőre érthetetlennek is tűnik, hogy miért kelt riadalmat az, hogy egy 8 évvel ezelőtti böngésző támogatása megszűnik.

\"\"

A válasz a statisztikákban van: A StatCounter idén márciusban készült átfogó jelentése szerint az Egyesült Államokban az internetezők 15, Európában pedig 12 százaléka használ még mindig Internet Explorer 6-ot, de még az optimistább kimutatások is legalább 10 százalékos részesedést mutatnak. Ezzel a veterán program a Firefox 3.0 és az Internet Explorer 7 kivételével minden más böngészőnél népszerűbb, beleértve a Safarit, a Chrome-ot és az Operát is. Ázsiában ennél is megdöbbentőbb a helyzet, ott ugyanis a StatCounter mérései alapján 35 százalékos az IE6 részesedése, Kínában pedig közel 60 százalék. Ez alighanem a Windows XP kalózmásolatainak elterjedtségével magyarázható.

A statisztikákból kiderül, hogy míg a Mozilla sikeresen térítette át a Firefox 2.0 felhasználóit a 3.0 változatra, hiszen alig néhány százaléknyi felhasználó maradt a régi változatban, addig az Internet Explorer esetén a felhasználók negyede-ötöde ragadt le. A leggyakoribb magyarázat, hogy miért nem tér át egy felhasználó, pedig az, hogy a vállalati rendszeren belül nincs engedélyezve a telepítés és a rendszergazdák nem frissítettek.

A Digg közösségi könyvjelző-szolgáltató szinén a napokban jelentette be, hogy felhagy az IE6 támogatásával, igaz csak a bonyolultabb funkciók esetében, mint a linkek regisztrálása, kommentálás, idézés. A tartalmak megtekintése továbbra is elérhető marad a Digg felhasználók azon tizedének, akik még mindig IE6-ot használnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról