Szerző: Koi Tamás

2009. július 16. 13:29

A gyógyászatot segíthetik az újrahasznosított LCD-k

Új módját fedezték fel a folyadékkristályos kijelzők újrahasznosításának a Yorki Egyetem kémikusai. A kutatás szerint az évente több ezer tonnányi kidobott elektronikai hulladékból olyan anyag nyerhető vissza, mely a gyógyászatban, gyógyszergyártásban használható fel.

Az elektronikai eszközök nagy része a gyártók, a környezetvédő szervezetek és a kormányzatok törekvései ellenére jelenleg éppúgy szeméttelepeken és az égetőművekben fejezik be pályafutásukat, mint a közönséges háztartási hulladék. Az e-hulladék újrahasznosítását ettől függetlenül ma már többféle módszerrel végzik, különféle anyagokat előállítva a kidobott eszközök bizonyos részegységeiből.

A Yorki Egyetem Kémiai Tanszékének kutatói szerint az LCD-tévék és monitorok bár meglehetősen új technológiának számítanak, máris több milliót dobnak ki belőlük évente. Ezek jelentős részét nem hasznosítják újra megfelelően, pedig a panelek értékes alapanyagot, polivinil-alkoholt (PVA) tartalmaznak.

A kutatócsoport legújabb, frissen publikált felfedezése szerint a kidobott folyadékkristályos tévékből egy speciális módszerrel kinyerhető a PVA, melyet a megfelelő feldolgozás után a gyógyászatban lehet újrahasznosítani. Az újrahasznosítási eljárás során a folyadékkristályos panelekből kinyert anyagot mikrohullámok segítségével vízben felmelegítik, majd etanollal átmossák.

Az így keletkezett anyag egyik lényeges tulajdonsága, hogy az emberi immunrendszer nem reagál rá, így hatékonyan használható fel gyógyászati célokra, például speciális kötszerek és szérumok gyártásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról