Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 15. 17:49

Robban a mobilalkalmazások piaca, az Apple tarol

2014-ben a felhasználók világszerte már több mint 20 milliárd mobil alkalmazást töltenek majd le telefonjaikra -- derül ki a Juniper Research előrejelzéséből. Az Apple App Store-ja a minap lépte át az 1,5 milliárdos küszöböt.

A gyári kiszerelés nem számít ma már

Az egyre szaporodó számú alkalmazás-piacterek, illetve a mobil alkalmazások telepítésének lehetősége a tömegtelefonokon egyre több emberhez juttatják el a mobilkészülékek új korszakát, amikor nem feltétlenül kell megelégedni a gyári szoftverekkel, mindenki saját ízlésének megfelelően szabhatja testre masináját, adhat hozzá új képességeket. A Juniper előrejelzése szerint a mobilalkalmazások piaca óriási robbanás előtt áll, s a jelenleg csúcstartó Apple-től eddig letöltött 1,5 milliárd program öt év múlva az összpiac havi szintjét sem érné el.

Az Informa Telecoms & Media egy korábbi jelentése szerint 2008-ban közel 162 milló okostelefont adtak el világszerte, s 2009-re további 35,3 százalékos növekedést jósolnak a gazdasági visszaesés ellenére is. Idén már az eladott mobilok 13,5 százaléka lehet okostelefon, 2013-ra pedig az arányuk megközelítheti a 40 százalékot is. A Juniper Research jóslatai szerint ennek a folyamatnak az eredményeképp a mobil alkalmazások területe óriási növekedésnek indulhat, s a becslések szerint 2014-ben már 20 milliárd alkalmazást töltenek le a felhasználók, 25 milliárd dollár közvetlen és közvetett bevételhez juttathatva a szegmenst.

A robbanást megelőző években, a Java-képes telefonok megjelenése előtt egy készülék esetében fontos szempont volt, az is, hogy milyen játékok, milyen extra alkalmazások kerültek bele a szoftverébe. A Java terjedésével az előretelepített extrák viszont ugyanúgy értelmüket veszítették, mint ahogyan az MP3-korszak beköszöntével a gyári csengőhangok. Az első időszakban a játékipar figyelt fel a lehetőségre, lévén a normál mobilok megjelenítői akkoriban aligha lettek volna elégségesek komolyabb, piacképes alkalmazások futtatására.

A játékok mellett a felhasználói mobil alkalmazások is népszerűek

A mobiljátékok fellendülése volt az első, ami beindította ezt a piacot, majd az elmúlt néhány évben az okostelefonok térhódítása újabb lendületet adott. A nagy kijelzők, az univerzális operációs rendszerek, az érintőképernyős készülékek terjedésével számos, korábban csak erős kompromisszumok mellett megvalósítható alkalmazás kerülhetett át az asztali környezetből a mobilra, illetve a közösségi szolgáltatások és a mobiltelefonok hálózati képességének fejlődése újabb löketet adott az egyébként is gyorsan növekvő területnek.

A legnagyobb sikereket eddig az Apple Store révén a népszerű iPhone érte el, amivel kapcsolatban az anyacég tegnap jelentette be, hogy túl van 1,5 milliárd letöltött alkalmazáson. A többi konkurenssel viszont nehéz lenne összemérni a néhány éve piacon lévő iPhone-ra letöltött alkalmazásokat. A Google Androiddal szerelt telefonok java még csak idén érkezik, a Windows Mobile eszközök pedig eddig nem rendelkeztek egy közös alkalmazás-piactérrel, így lehetetlen lenne megmondani, hogy az emberek honnan és hány darab programot telepítettek rájuk. Ugyanez igaz a Symbian OS-re.

Az Apple a katalizátor

Az iparági szakértők szerint viszont a többi szereplő nehezen érhetné be az Apple-t, hisz annak alkalmazás-piacterén jelenleg 65 ezer program található meg, akármennyi is legyen használhatatlan vagy alig néhány ember által letöltött ezek közül. Egyelőre nem lehet bizonyosan állítani, hogy az iPhone adta el az alkalmazás-piacteret, vagy éppen a jól használható és gazdag kínálattal rendelkező programtár tolta meg a telefoneladásokat, mindenesetre a legutóbbi negyedévben újabb 5 millió készüléken adott túl az Apple. A Juniper kutatása azt állítja, egyértelműen az Apple sikere készteti a fejlesztők százait és a gyártókat arra, hogy a mobil platformokon erősítsenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról